Evo šta maslinovo ulje čini “ekstra devičanskim”

29/11/2017 09:54

Evo šta maslinovo ulje čini “ekstra devičanskim”

Stručnjaci nam već godinama savetuju da koristimo maslinovo ulje, zbog svog blagotvornog dejstva. Ipak nisu sva maslinova ulja ista, a najkvalitenije jeste “ekstra devičansko”. Znate li kakvo je ulje zapravo u pitanju?

Maslinovo ulje koristi se kako u kuhinji, tako i u kozmetici, nezi kose i kože, ali i u medicini. Pored toga što njegovi sastojci utiču na elastičnost kože, ovo ulje štiti srce i krvne sudove.

Danas, na rafovima u prodavnicama postoje brojna vsrta ovog “tečnog zlata”, pa ipak važno je znati koje ulje je najbolje.  Najkvalitetnije moguće maslinovo ulje upravo ima oznaku “ekstra devičansko”, ali evo i šta to zapravo znači!

Napravite razliku u vrstama maslinovog ulja!

Ovo ulje je nerafinisano, ne sme da sadrži više od 1% oleinske kiseline, hladno je ceđeno, nije hemijski modifikovano i odobrili su ga nacionalni standardi.

Maslinova ulja koja nemaju etiketu ekstra devičanskih su nastala hemijskim procesom, a ulje je dobijeno presovanjem  i zagrevanjem samih maslina. To ne znači da su ova ulja nejestiva, samo su manje ukusna i manje aromatična. Ut to, njihova boja je svetlija.

Ukoliko maslinovoulje nosi etiketu samo “devičansko” to znači da je ono ispoštovalo sve standarde, osim procenata oleinske kiseline.

29/11/2017 09:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments