Hrana koja reguliše holesterol

23/07/2016 10:11

Hrana koja reguliše holesterol

Kada je zdravlje u pitanju, jedan od većih problema može biti povećan holesterol do kog dolazi najčešće usled nepravilne ishrane i konzumiranjem nezdrave hrane.

Međutim, postoji hrana koja pomaže u regulaciji i snižavanju holesterola, a koja je pritom veoma ukusna i velikom broju ljudi – omiljena!

Dokazano je da mediteranska kuhinja, sa svim onim što je čini – od namirnica, preko svih začina – predstavlja odličan način da regulišete holesterol i pritom jedete lepu i zdravu hranu.

Među najčešće korišćenim namirnicama kada je u pitanju mediteranska kuhinja, svakako su masline, zatim tikvice, plavi patlidžan i druge, dok se po svom lekovitom uticaju posebo izdvaja artičoka.

articoka

Ukoliko je vaš jelovnik na bazi mediteranskih namirnica – možete biti sigurni da ćete srce i krvne sudove održavati zdravim.

Artičoka se po svojim zdravim sastojcima izdvaja jer uspešno snižava loš holesterol i podiže nivo dobrog, zatim pospešuje lučenje žuči zahvaljujući čemu jetra bolje prerađuje.

Iako se često zanemaruje – lučenje žuči je veoma važno, a loš protok žuči ima posledice u vidu nadimanja, zatvora, tegoba sa varenjem i povišenim holesterolom, zbog čega bi trebalo izbegavati crveno meso, jaja, masti životinjskog porekla i rafinisana biljna ulja.

Postoje sjajni recepti koji uključuju artičoku

Postoje sjajni recepti koji uključuju artičoku

Ukoliko redovono jedete artičoku nekoliko meseci ili je u vidu napitka konzumirate tri puta dnevno mesec dana – postoje velike šanse da ćete regulisati holesterol i uspostaviti balans između dobrog i lošeg holesterola.

23/07/2016 10:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments