Zašto nam je hladno onda kada gorimo?

16/10/2022 09:52

Zašto nam je hladno onda kada gorimo?

Bolesni ste, temperatura skače, a vi se smrzavate? Iako potpuno nelogično, postoji odgovarajuće naučno objašnjenje za sve.

Naime, iako je reč o suprotnosti, u slučaju virusa, vrelina i hladnoća sarađuju.

Sudar suprotnosti

Kada temperatura skoči, organizam odgovara na razne načine. Groznica, u medicini prepoznatljiva kao pireksija i javlja se kao odgovor na gotovo sve.

Prouzrokuju je pirogneni, odnosno supstance koje dolaze s polja ili iznutra. Pirogeni putuju kroz sistem, do hipotalamusa, dela mozga koji je zadužen i za regulaciju telesne temperature. Nakon što stignu do njega, on dobija signal da uradi sve što treba kako bi podigao temperaturu tela. U tom trenutku dolazi do “zabune”.

Naime, iako temperatura tela skače, telo nastavlja da koristi mehanizme za stvaranje toplote. Dolazi do drhtavice, ježenja i skupljanja krvnih sudova. U isto vreme, ono vas upošljava, navodeći vašu svest da misli kako se smrzavate, kako biste uzeli dodatno ćebe i utoplili se.

Kada groznica krene da popušta, telo postaje svesno svoje prave temperature. Pirogeni nestaju i hipotalamus prestaje da dobija signal koji mu poručuje da telo treba zagrejati. Odjenom, telu više ne treba ceo ovaj proces i groznica staje. Tada počinje nekontrolisano znojenje, jer telo pokušava ubrzano da se ohladi.

16/10/2022 09:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments