Koliko je cimet zapravo zdrav?
Povezane objave
Ovog aromatičnog začina uglavnom se setimo zimi, kada ga stavljamo u svaku poslasticu, čajeve ili pak toplu čokoladu. A evo i zašto treba da promenite ovaj običaj i da konzumirate cimet, svaki dan!
Istraživanja su pokazala da cimet ima brojne benefite po naše zdravlje te da bismo trebali da ga uvrstimo u dnevni meni. U nastavku saznajte i zašto.

Zdravstvene benefiti cimeta
- Neka istraživanja pokazala su da antioksidanti u cimetu uklanjaju upale u organizmu. Stoga, cimet može da umanji bolove, natečenost mišića i razne upale.
- Cimet je dobar po zdravlje srca, jer umanjuje nivo lošeg holesterola.
- Zahvaljujući svojim sastojcima, ovaj začin uklanja visok nivo šećera u krvi i poboljšava osetljivost na insulin.
- Zbog velike količine antioksidanata, cimet štiti DNK od oštećenja i sprečava mutacije ćelija. Stoga je odličan borac protiv različitih vrsta kancera.
- Ovaj začin ima antibakterijsko dejstvo te poboljšava oralno zdravlje, sprečava nastanak karijesa i smanjuje loš zadah.
Iz svega navedenog, savet lekara jeste da koristite cimet svaki dan, u umerenim količinama. On se može stavljati u razna jela, slatka ili slana, pa i u čajeve, kafu ili sok. A možete ga konzumirati i s kašikom meda.
Pogledajte još:
Kako grožđe utiče na naš organizam?
Najbolja hrana pred trening
Zašto je dobro nositi čarape u krevetu?
Šta ne smete da radite na prazan stomak?
Kako izabrati najbolje banane?
Naučnici napravili pšenični hleb- bez glutena!
Ishrana: Navike koje povećavaju nivo holesterola
Potreba za čokoladom ukazuje na promenu krvne slike?






Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*