Kad ovo vidite, više nećete jesti za kompjuterom

23/10/2014 11:41

Kad ovo vidite, više nećete jesti za kompjuterom

Kada pogledate vaš radni sto i računar, on naizgled deluje čisto. Ipak, snimljen je novi video koji pokazuje kojom brzinom može da se zaprlja raznim na oko nevidljivim baterijama čak i iz kupatila.

Sada već postaje jasnije da se te bakterije lako mogu preneti i na vaše ruke, pa i na usta.

Istraživanja su pokazala da jedan od četiri kancelarijska radnika ne opere ruke nakon korišćenja toaleta, i time ostavlja milione bakterija na raznim mestima, od kvake, preko tastature, do kompjuterskog miša.

Bakterije koje se vide pod UV svetlom

Bakterije koje se vide pod UV svetlom

Da biste sprečili da se zarazite, stručnjaci su otkrili najbolje načine na koje možete da se zaštitite od bacila.

Doktorka Lisa Ekerli naročito upozorava na način puštanja vode u toaletu – ukoliko ne spustite WC dasku, dolazi do efekta “kijanja”, što znači da se bakterije rasprskaju po površinama udaljenim čak i do 6 metara. To znači da će one dospeti na vaše ruke čak iako ste ih oprali. Da biste se izborili sa ovim, možete da koristite antibakterijske maramice i njima obrišete bacile.

Osim toga, poznato je da se ogromna količina bacila nalazi na tastaturi i kompjuterskom mišu, pa ako odlučite nešto da pojedete pre nego što operete ruke nakon korišćenja računara, te bakterije ćete uneti u usta.

U kancelariji se bakterije vrlo lako šire

U kancelariji se bakterije vrlo lako šire

Doktorka Ekerli kaže da je najefikasniji način za sprečavanje širenja bakterija jednostavno pranje ruku. Oko polovina bolesti može se sprečiti ukoliko ljudi efikasno peru ruke. Osim toga, bitno je i dobro ih osušiti nakon pranja, jer se bacili zadržavaju na vlažnim površinama.

23/10/2014 11:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments