Zašto jesti mladi luk svaki dan?

05/04/2021 14:53

Zašto jesti mladi luk svaki dan?

Mladi luk pripada biljnoj porodici Allium, pravi je vesnik proleća i, uz rotkvice, nezaobilazan, kao salata, uz svako jelo. Ovo povrće ima specifičan miris i bogato je vitaminima A, K, C i B kompleksom, mineralima i antioksidansima. Savet je da se jede svež, gotovo svaki dan, kao salata, bez da se termički obrađuje.

Kako navode ispitivanja, jedna šolja sitno naseckanog mladog luka sadrži više od dvostruke preporučene doze vitamina K i četvrtinu dnevno potrebne doze vitamina C, ali i oko 16 odsto folata, posebno važnog za trudnice.

I upravo zahvaljujući antioksidansima, ovo povrće sprečava oštećenja ćelija usled delovanja slobodnih radikala te sprečava nastanak krvnih ugrušaka ili ateroskleroze. Dok sumporni udeo u mladom luku smanjuju rizik od nastanka srčanih oboljenja. Vitamin C pomaže u obaranju lošeg holesterola i krvnog pritiska.

Sumpor je zaslužan za antikancerogeno delovanje mladog luka. Preciznije, alil sulfid smanjuje rizik od nastanka tumora ili karcinoma. Posebno je dobar u pružanju zaštite protiv raka debelog crijeva.

Mladi luk ima antivirusna i antibakterijska svojstva, pa je jedan od savršenih u lečenju prehlada, viroze ili gripe. Zahvaljujući vitaminima A i C, mladi luk jača imuni sistem, pa samim tim štiti organizam od infekcija, upala, gljivica…

Nedostatak vitamina A u organizmu prepoznaje se i po pogoršanju vida. A mladi luk obiluje luteinom i zeaksantinom, koji pomažu očuvanju vida. Konzumacijom mladog luka moguće je smanjiti rizik od makularne degeneracije, koja za posledicu može da ima gubitak vida.

pročitajte još i zašto je dobro jesti beli luk

Zahvaljujući zdravim vlaknima, mladi luk pomaže probavu. Uz to što podstiče apetit, on je i prirodni lek protiv dijareje i drugih problema digestivnog trakta. Zahvaljujući vitaminu C, koji pomaže sintezi kolagena, ovo povrće snaži kosti, dok vitamin K čuva njihovu gustinu. Kalcijum i fosfor sprečavaju nastanak osteoporoze.

Prolećni umor, posledica godišnjeg doba čiji naziv i nosi, može dovesti i do gubitka apetita i čestih glavobolja. Kako bi se pomoglo organizmu preporučuju se tkz. zelena hrana. Tu spadaju različite vrste svežih salata, zeleni začini, kopriva, zelja… Zato i jeste mladi luk gotovo prvi na listi povrća koji su ljudskom telu sada najpotrebniji. Uz to mladi luk pomaže telu u proizvodnji kolagena, a koji je najodgovorniji za lepu, zdravu i zategnutu kožu. Kolagen sprečava nastanak bora na licu i nalazi se u mnogim kremama.

A, jedina grupa ljudi kojoj se mladi luk ne preporučuje su osobe koje uzimaju lekove za razređivanje krvi i to zbog velike doze vitamina K.

Alternativa

Jednako važan deo mladog luka su i pera, koja rešavaju zdravstvene probleme kao što je upala grla, otečenost nogu ili pomaže u očepljivanju nosa.

1. Upala grla – potrebno je iseći struk zelenog dela na komadiće, dodati mu malo narendanog đumbira i soli. Sve zajedno stavii u krpu i zagrejati zagrejati. Tako toplo staviti na upaljeno područje.

2. Natečene noge – struk zelenog povrća kuvati nekoliko minuta, pa ga blenderom izmiksati, po potrebi dodati malo vode kako bi se dobila masa gustine paste. Njome mazati natečene delove nogu.

3. Otčepljivanje nosa – sok iz izggnječenog peruški pokupiti tuferom ili vatom i tako mokru kompresu staviti na nos ili područje sinusa.

 

05/04/2021 14:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments