Zašto je dobro jesti beli luk?

06/04/2020 15:03

Zašto je dobro jesti beli luk?

Beli luk je najbolji prirodni lek. Začin, namirnica i lek, beli luk je poznat po svojim blagotvornim dejstvima, među kojima su lečenje prehlade, detoksikacija, prevencija infekcija, snižavanje pritiska, holesterola i prevencija nekih tipova kancera.

Da bi njegova blagotvorna dejstva bila maksimalna, lekari naglašavaju da treba poštovati neka pravila kad je u pitanju njegova priprema i konzumacija.

Beli luk sadrži sumporna jedinjenje, od kojih je najaktivnija supstanca alicin. Ova jedinjenja su, takođe, poznata po svojim blagotvornim dejstvima: snižavanje pritiska, smanjenje lošeg holesterola, antimikrobni efekat, prevencija prehlada, stimulisanje imuniteta itd.

Pored toka, beli luk je pun vitamina i minerala, među kojima vitamini B grupe (B6, B1, B5, B2, B3, B9), vitamin C, fosfor, kalcijum, gvožđe, kalijum, magnezijum, selen i mangan. 

Beli luk ne može mnogo da pomogne kod lečenja teških oboljenja, ali ako se redovno koristi, može pomoći u njihovoj prevenciji ili ako bolest već postoji, može se koristiti kao pomoćno sredstvo.

Beli luk treba sitno iseckati i pojesti ga ili progutati pet do deset minuta nakon toga.

On se može naći i u obliku praha, granula ili dehidriran, ali je najzdraviji kada se koristi u prirodnom obliku, odnosno svež. Najbolje je da ga izgnječite i da ga konzumirate pet do deset minuta nakon toga, zato što, za razliku od drugih namirnica, kroz oksidaciju se aktiviraju njegova lekovita svojstva.

Kada je reč o količini, nikada nije previše. Da biste dobili neki efekat, preporučuje se najmanje jedan čen dnevno. 

Ono što je negativno kod njegovog konzumiranja je neprijatan dah, kao i promena mirisa znoja. 

Pošto je težak za varenje preporučuje se da se izvadi središnji deo koji je ljući, da se on uvije u aluminijumsku foliju i peče 10-15 minuta. Na ovaj način se neće izgubiti lekovita svojstva, a više će prijati vašem stomaku.

Beli luk zadržava svoja svojstva dok je svež, tako da ga treba čuvati na suvom i na temperaturi od oko 18 stepeni da ne bi proklijao.

Ne preporučuje se onima koji imaju gastritis ili čir.

Istraživanja koja su rađena godinama nisu pronašla neke ozbiljnije neželjene efekte. Ono sa čim se možete susresti su smetnje u želucu pri njegovom varenju, mučnina, slaba vrtoglavica, glavobolja i neprijatan miris znoja.

Da biste izbegli neprijatan zadah žvaćite sveže lišće peršuna ili mente.

06/04/2020 15:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments