Šta je petni trn i kako se leči?

30/04/2021 16:25

Šta je petni trn i kako se leči?

Petni trn ili petna bodlja (Calcar calcanei), izbočenje na petnoj kosti, smatra se da je reaktivno stvaranje kosti usled hroničnog mehaničkog preopterećenja. A koja se nadraživanjem prilikom hodanja upali izazivajući bol. Preciznije, nastaje kao rezultat obrane organizma na dugotrajno oštećenje ili iritaciju hvatišta plantarne fascije na petnoj kosti.

Plantarna fascija je široka ligamentarna struktura donjem delu stopala i proteže se od pete do prstiju, a njena osnovna funkcija je održavanje koštanih svodova stopala i amortizacija prilikom hoda. Međutm, dugotrajno trčanje, hodanje ili kod duže stajanje i uz neadekvatnu obuću može doći do upale tog ligamenta.

Studija objavljena u časopisu Laser Florence “A Window on the Laser Medicine World” opisuje petni trn putem snažne boli koja se javlja u sredini pete, a koja nastaje zbog hroničnog mehaničkog preopterećenja. U ovoj studiji se ističe informacija da se petni trn češće javlja kod žena, zatim kod sportaša (atletičara, trkača, skakača, balerina), poštara, medicinskih sestara i trgovaca.

Simptomi petnog trna

Simptomi koji upućuju na ovaj problem su bolovi u području donje i unutarnje strane pete. Taj bol može biti različitog intenziteta, međutim, petni trn se ne mora manifestovati osećajem boli, jer pojedini kalcifikati isti i ne izazivaju. Sama dijagnostika petnog trna uključuje pregled specijaliste, ultrazvučno i RTG snimanje. Lečenje podrazumeva odmor, vežbe za stopala i protuupalne lekove uz obavezno nošenje adekvatne obuće ili ortopedskih uložaka koji pravilno podupiru i rasterećuju stopala.

pročitajte još i Ove namirnice loše utiču na kosti

Masaže mogu pomoći, ako se pritiska direktno bolno mesto, a one se moraju primenjivati sve vreme dok traje bol, a to može da traje nekoliko sedmica. Međutim, do potpunog povlačenja simptoma može proći i nekoliko meseci. S druge strane, neadekvatno lečenje ili ignorisanje ovog problema mogu dovesti do hroničnih promena tkiva, koja u težim slučajevima zahtevaju operacije.

Prirodna terapija

Bolni simptomi se javljaju kod prvih koraka nakon spavanja ili predugog sedenja, te se kao prva stvar preporučuju masaža i vežbe za stopala. Jedan način, tvrde oni koji su ovaj problem imali jeste, da se u razmacima nekoliko puta na dan da udara petom o pod.

To ne smeju biti udarci intenziteta koji će naneti štetu, već uravnoteženom jačinom, bez da sebi nanosite bol. Prvo ujutro probajte po 5 udaraca, pa oko podneva još 5 i isto tako i pred spavanje. Svaki dan pokušavajte da povećate broj udaraca. Ponavljamo, ne sme se preterivati.

Masaža pete ledom je jedan od sledećih načina na koji se može ublažiti ova bol. Led se ne sme stavljati direktno na kožu pete, već ga staviti  u neku kesu ili maramu. Zatim kružnim pokretima masirati petu, svaki dan po 15 minuta.

Kod jakih bolova pomažu obloge od krompira, koji se narenda zajedno sa ljuskom. U tom stanju se stavi u gazu i pričvrsti na bolno mesto. Preko gaze sa krompirom staviti najlon kesu i obuti čarape. Obloge menjati svaki dan oko nedelju dana.

možda vas zanima i Da li vitamin D i kalcijum zaista štite kosti?

So i med pomešati u istom odnosu: koliko soli toliko i meda. Tom „pastom“ namazati bolno mesto pa staviti komad gaze i upakovati najlon kesom ili folijom. Obuti čarape i prespavati sa tim pakovanjem na nozi. Tretman bi trebalo da traje oko 10 dana.

 

30/04/2021 16:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments