Oslušnite svoje telo: Ovo su skriveni simptomi dijabetesa

01/11/2017 11:57

Oslušnite svoje telo: Ovo su skriveni simptomi dijabetesa

Od neobjašnjivih i naglih kubitka kilograma, do hiperosetljivosti kože na udarce, obratite pažnju na ove simptome dijabetesa.

Dijabetes je hronična bolest koja nastaje kada je nivo šećera u organizmu visok, jer telo ne proizvodi insulin- hormon koji utiče na razgradnju šećera. I dok se smatra da je dijabetes moguće na vreme otkriti, često se dešava da se simptomi pomešaju sa drugim oboljenjima. U nastavku, otkrijte koji su to skriveni znaci dijabetesa.

Učestalo mokrenje

U pitanju je standardni simptom izazvan obilnom cirkulcijom šećera u telu. Voda se vezuje za šećer, pa stoga dolazi do učestalijeg mokrenja.

Konstantna žeđ

Usled učestalijeg mokrenja dolazi i do dehidratacije, a ova dva simptoma najčešće su povezana.

Zadah

Dehidratacija takođe dovodi do isušavanja usta što može da uzrokuje loš zadah. Takođe, budući da se glukoza prilikom dijabetesa ne koristi za energiju, telo sagoreva masti koje mogu da uzrokuju pojavu substanci pod nazivom kejtoni– koji uzorkuju znojenje i neprijatan miris iz usta.

Magljenje vida

Kada je nivo šećera u krvi visok, to utiče na sve tečnosti u organizmu, uključujući i oči. Zbog toga dolazi do magljenja vida.

Trnjenje i peckanje u udovima

Dijabetes može da ošteti nerve i krvne sudove, i da uzrokuje senzacije u ektremitetima, poput osećaja peckanja, uboda ili pak trnjenja.

Sporo zarastanje rana

Oštećenja na nervima utiču i na sporije zarastanje kože pri povredama, što može dovesti do infekcija.

01/11/2017 11:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments