Koliko je zdravo pojesti hranu koja je pala na pod?
Povezane objave
Većini je poznato pravilo “5 sekundi”, odnosno period nakon kog hranu koja je pala na pod možemo da smažemo.
Nakon tog perioda razmnožavaju se bakterije.
Koliko je ova tvrdnja tačna?
Ukoliko niste gadljivi, te se svaki put oslonite na ovo pravilo i pojedete namirnicu s poda, ovo treba da znate.
Pravilo “5 sekundi” vezuje se za Džilijan Klark, koja je učestvovala u istraživanju Univerziteta u Ilinoisu. Naime, ona je odlagala hranu na pločice s bakterijama i posmatrala kako one utiču na nju.
U izveštaju navodi da su bakterije nakon nekog vremena kontaminirale hranu, ali nije navela o kojoj količini bakterija je reč.
Količina bakterija
Ranije sprovedeno istraživanje je pokazalo da količina bakterija koja se prenosi na hranu, zavisi od količine bakterija na određenoj površini. Naučnici tvrde da vreme ne igra nikakvu ulogu u ovom procesu, odnosno nije bitno koliko će vremena hrana provesti na kontaminiranoj površini.
Ukoliko hrana padne na glatku površinu, verovatno će pokupiti više bakterija, jer glatke i ravne površine brže i lakše “talože”bakterije. Pojedini stručnjaci smatraju da količina bakterija zavisi i od same vrste namirnica.
Naime, “lepljive namirnice” poput marmelade, meda, džema, skupiće više bakterija, dok će keks i voće sakupiti manje.
Neki ljudi veruju u ovo pravilo od “5 sekundi”, a reč je o pitanju koje izaziva različita uverenja i tvrdnje.
Sve zavisi od izbora i higijene pojedinca.
Međutim, stručnjaci tvrde da je reč o lošoj navici, koja itekako može biti opasna po zdravlje. Pa, sledeći put, pre nego što podignete hranu s poda, dobro razmislite o tih “5 sekundi”.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*