Stevija umanjuje metabolička oboljenja, uključujući i gojaznost

17/10/2017 09:14

Stevija umanjuje metabolička oboljenja, uključujući i gojaznost

Prirodni zaslađivač, nastao iz biljke stevija rebaudiana, postao je veoma popularan, a naučnici su novim otkrićem potvrdili dosadašnje tvrdnje da je ekstrakt ove biljke zdrava zamena za šećer.

Istražujući ekstrakte stevije reaudiane, naučnici iz Meksika želeli su da saznaju sve farmakološke i terapeutske efekte ove biljke, a posebnu pažnju posvetili su uticaju stevije na metabolizam.

Stevija pomaže kod metaboličkog sindroma

Istraživanjem, naučnici su došli do zaključka da isti sastojci koji čine biljku slatkom, pomažu kod lečenja metaboličkog sindroma. U eksperimentu, pacovi koji su umesto šećera, dobijali hranu bogatu stevijom, imali su manji apetit i gubili su na težini. Takođe, pokazano je da ekstrakti iz biljke mogu biti prirodan lek u borbi sa gojaznošću, dijabetesom, hipertenzijom i dislipidemijom.

Sama biljka, između ostalog, sadrži nekoliko fitohemikalija, uključujui fenole i flavonoide koji tope masne naslage. Studija jeste obećavajuća, a autori kažu da je potrebno još istraživanja, kako bi otkrili kako mehanizam stevije zapravo funkcioniše.

17/10/2017 09:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments