Lubenica – najzdravija letnja navika

06/07/2015 13:43

Lubenica – najzdravija letnja navika

Leto nije samo sezona kupanja i sunčanja, nego je i sezona lubenica. Ova namirnica na više načina pozitivno utiče na zdravlje, a pritom je i jedna od najlepših letnjih poslastica.

Lubenica ima više pozitivnih strana, a ovo su samo neke od njih:

Snažan antioksidans

Pored lubenica, postoji još jedna letnja namirnica koja je snažan antioksidans, a to je paradajz. Međutim, od svih letnjih namirnica, lubenica je ipak najbolja u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije i ugrožavaju imuni sistem.

Likopen – koji predstavlja najsnažniji antioksidans, u velikoj meri se nalazi u lubenici i to je ono što ovu namirnicu čini toliko zdravom.

Izvor vitamina

Osim što je lubenica odličan način da se preko leta zasladite, ali i okrepite, ona sadrži i visok nivo vitamina koji su potrebni organizmu. Zahvaljujući sadržaju lubenice, samo jedna porcija je dovoljna da se zadovolji petina potrebe organizma za vitaminom C i A. Osim toga, visok nivo kalijuma reguliše krvi pritisak, čime se održava i zdravlje srva.

Smanjuje bol u mišićima

Sočna lubenica je većim delom najbolji lek za bol u mišićima, jer je upravo njen sok rešenje za ovaj problem. Pre napornog treninga dovoljno je popiti samo pola litre soka od lubenice i bol u mišićima će biti značajno ublađen tokom vežbanja. Osim toga, ovaj sok je lek i za srani pritisak.

Citrulin je supstanca koja poboljšava funkciju arterija i reguliše pritisak. Zahvaljujući citrulinu, sok od lubenice umiruje krvne sudove.

Moć hidratacije

Lubenica se sastoji od 91,5 odsto vode. S obzirom na to da dehidratacija može predstavljati velike zdravstvene probleme, koji se najčešće realizuju kroz glavobolje, slabu koncentraciju i umor, konzumiranje lubenice je odličan način da se izbegnu svi ovi problemi.

06/07/2015 13:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments