Otkriven uzrok nastanka autoimunih bolesti

12/03/2023 09:31

Otkriven uzrok nastanka autoimunih bolesti

U proteklih nekoliko godina, broj autoimunih bolesti je porastao, pa samim tim, i želja doktora da se otkrije uzrok i lečenje ovih oboljenja.

Zato, istraživači sa Jejla proučavali su autoimune bolesti i možda su otkrili uzrok njihovog nastanka, kao i metode lečenja ovih bolesti.

Zašto nastaje autoimuna bolest?

U studiji, naučnici su ispitivali miševe kojima je genetski implementirana autoimuna bolest. Analizirana je bakterija u crevima, kako bi se identifikovale one bakterije koje uzrokuju upale i koje su uključene u proizvodnju antitela koji utiču na stvaranje autoimune bolesti. Ispostavilo se da je za pojavu autoimune bolesti odgovorna bakterija Enterococcus gallinarum.

Šta su autoimune bolesti?

Autoimune bolesti su hronična upalna stanja koja uzrokuju da ćelije u organizmu napadaju zdravo tkivo, zbog pogrešne pretpostavke da je telo u opasnosti. Lupus, reumatoidni artritis, Hašimoto tiroiditis su samo neke od hiljade ovakvih oboljenja.

Otkrićem da je za pojavu autoimune bolesti odgovorna bakterija u želucu omogućava novi pristup istraživanja i eventualno pronalaženje leka u skorije vreme.

12/03/2023 09:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments