Sezonsko voće za zdrav imunitet!
Povezane objave
Svako godišnje doba nudi određeno voće koje je zdravo i potrebno.
Tokom leta u ishranu uključite sezonsko voće poput lubenice, dinje, kajsije, breskve, maline i šumskog voća.
Benefiti sezonskog voća
Stručnjaci ističu pozitivne karakteristike ovog voće. Naime, nektarine su odlične za zaštitu kože od štetnog sunčevog zračenja, dok kajsije pomažu kod zatvora, a lubenica čuva srce.
Tokom letnjih meseci preporučuje se ishrana bazirana na unosu velike količine vode, voća i povrća.
Lubenica
Lubenica pored potrebnih nutrijenata sadrži i 95 odsto vode. Konzumacija lubenice pozitivno će uticati na regulaciju probave i sprečiće dehidrataciju.
Istraživanja su pokazala da lubenica pored toga što sadrži najviše antioksidansa, ukoliko se uključi u ishranu, reguliše težinu i smanjuje rizik od oboljevanja od dijabetesa i srčanih bolesti.
Dinja
Stručnjaci preporučuju dinju u slučaju gubitka tečnosti, kroz znojenje. Kako je bogata vitaminom C i beta-karotenom, odlična je namirnica za zdravu kožu i ten. Takođe, reguliše krvni pritisak.
Breskva
Breskva će zadovoljiti potrebu za slatkišima i stvoriće brz osećaj sitosti. Bogata je C vitaminom i odlična za probavu.
Kajsije
Kajsije su odličan izvor gvožđa, vitamina C, beta karotena, kalijuma i vlakana. Regulišu probleme probave i zatvora. Takođe, pomažu organizmu u odbrani od bakterijskih infekcija i štite kožu.
Maline
Maline predstavljaju jedan od najboljih izvora vlakana. Sadrže visok nivo vitamina B, C, gvožđa i bakra, ali i antocijanina i štite od ćelija slobodnih radikala. Niskokalorične su, odlične za probavu i deluju protivupalno.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*