7 mitova o lošem držanju tela – I kako da ispravite leđa

11/03/2020 13:01

7 mitova o lošem držanju tela – I kako da ispravite leđa

Istina ili neistina? Kiropraktičar iz Čikaga Ričard Arandt nam razotkriva mitove o lošem držanju tela. U ovom članku ćete saznati istinu o uzrocima bola u leđima i kako da ispravite svoju kičmu.

Mit: Loše držanje samo izgleda ružno – nema dugotrajnih posledica

Realnost: Ovo je totalna neistina. Ima puno posledica koje nastaju u telu zbog lošeg držanja tela i mogu biti vrlo ozbiljne. „Kada ljudi krive kičmu, njihove glave se naginju napred. Ovaj položaj takođe teraju ramena napred. Ovo dovodi do bolova u vilici i glavobolje, kao i bolove u ramenima i leđima.“ kaže Arandt. „Uz sve ovo, ako kičmeni stub nije dobro namešten, to može da utiče i na rebra, što može da ošteti vaše srce i pluća, i dovesti do gastrointerološke probleme.“

Mit: Imaćete proširene vene ako prekrštate noge.

Realnost: Ovo nije u potpunosti tačno, ali ako prekrštate noge, to može imate negativne posledice. „Prekrštanje nogu dovodi do bolova u donjem delu leđa.“ navodi Arandt. „Ako prekrštate jednu nogu preko druge, to dovodi do većeg pritiska, a ako su vam vene bliže površini kože, sigurno će se povećati njihova vidljivost. Proširene vene su češća pojava kod žena nego kod muškaraca zbog navike prekrštanja nogu.“

Mit: Stezanje vilice će prouzrokovati disfunkciju vilice.

Realnost: Tačno! Već je poznato da ako zatežete vilicu da time odajete da ste nervozni, ali takođe može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema. „Kada zatežete vilicu i zgnječite zube povećavate tenziju u donjoj vilici.“ kaže Arandt. „Ovako se vilica troši i može prouzrokovati glavobolju, bolove u vratu i bolove u gornjem delu leđa.“

Mit: Nema načina da umanjite posledice lošeg držanja tela.

Realnost: Ovo je u potpunosti netačno. „Loše držanje tela je prirodno ako vam je neudobno ili ako imate loše nameštenu kičmu. Međutim, postoje vežbe koje mogu pomoći da umanjite štetne efekte lošeg držanja tela.“ napominje Arandt. On predlaže vežbe koje uključuju dizanje tegova i vežbe istezanja vrata, ramena i leđa.

Mit: Genetika utiče na loše držanje tela.

Realnost: Genetika može uticati na vaše držanje tela, ali to ne znači da vi ne možete uticati na to. Zatezanje i ojačavanje vašeg abdomena i mišića oko kičme vam može pomoći da ispraviti držanje tela, što olakšava da sedite i stojite uspravnih leđa. Čas pilatesa može uključiti dobre vežbe koje omogućavaju da ojačate abdomen i leđa.

Mit: Loše držanje tela dovodi do oboljenja od skolioze.

Realnost:Netačno. Prema Arandtu, većina slučajeva skolioze su nastale zbog nepoznatih posledica. Ne postoji poznata veza između skolioze i lošeg držanja tela. Kičme pacijenta sa skoliozom se krive isključivo u stranu. Moguće je i da se kičma krivi napred ili nazad, ali to je posledica pogrbljenog stava. Zbog ovoga se preporučuje da ispravite leđa!

Mit: Sedenje za kompjuterom u dužim periodima vam kvari držanje tela.

Realnost: Da, ovo je istina. Dok sedite za kompjuterom, vaše telo je u položaju u kome vam se vrat krivi napred i krive vam se ramena. „Ako ne sedite u ispravnom položaju, javiće se bol u leđima i u vratu.“ upozorava Arandt. Možete sprečiti ove posledice i sprečiti da vam se krivi kičma tako što ćete koristi ergonomski dizajnirane radne stolice. Takođe, ako korisite često telefon na poslu, gledajte da upotrebite slušalice sa mikrofonom kako biste smanjili opterećenje na mišiće vrata. Savetuje se, takođe, da u toku radnog vremena da redovno pravite pauze i da se prošetate kroz kancelariju kako biste se malo protegli.

11/03/2020 13:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments