Koliko jaja smemo da pojedemo tokom jednog dana?

11/09/2022 12:04

Koliko jaja smemo da pojedemo tokom jednog dana?

Jaja, na bilo koji način, predstavljaju klasičan obrok i možete ih kombinovati uz razne namirnice.

Ukoliko uživate u konzumaciji jaja, možda ste se zapitali – koliko su ustvari zdrava?

Idealan obrok, a da li je zdrav?

Naime, jaja sadrže holesterol, a stručnjaci preporučuju pravu meru.

Američka nutricionistkinja Elisa Zied, navodi da se zdravim ljudima preporučuje 4 do 5 jaja nedeljno, dok pojedini nutricionisti smatraju da je dopušteno čak 2 do 3 jaja dnevno.

Potrebno je znati da jaja sadrže oko 70 kalorija i da su odličan izvor proteina, da stabilizuju šećer u krvi i da izgrađuju naše telo. Konzumacijom jaja, ne štetimo krvnim žilama, već ih štitimo. Jaja sadrže i antioksidanse koji štite od srčanih i moždanih udara i od srčanih oboljenja.

Selen, koji je odličan u borbi protiv oštećenja stanica koje su uzrokovali slobodni radikali, takođe se nalazi u jajima.

Međutim, stručnjaci navode da svi oni koji imaju problema s krvnim sudovima i srcem treba da paze. Jaja su izvor zasićenih masnih kiselina, a velika količina takvih kiselina podiže holesterol. Veliko jaja može sadržati i do 180 miligrama holesterola, pa se preporučuje dnevna konzumacija manja od 300 grama.

Osobe sa visokom koncentracijom holesterola u krvi, ne bi smele koristiti jaja u svakodnevnoj prehrani.

Odlaganje jaja

Sveža jaja smeju se čuvati u frižideru do 30 dana. Ukoliko želite da proverite svežinu jaja u ljusci, umočite jaje u čašu slane vode.

Ako jaje ostane u uspravnom položaju i ne padne na dno, smatra se veoma svežim. Ako padne na dno, a i dalje je u uspravnom položaju, svežina je nešto manja, a ako se okrene vodoravno jaje je upitne svežine.

Prema proceni stručnjaka i Svetske zdravstvene organizacje, za zdrave osobe dva jaja dnevno predstavljaju idealnu količinu.

11/09/2022 12:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments