Ove namirnice su slatke i zdrave

28/05/2015 15:26

Ove namirnice su slatke i zdrave

Prekomerno konzumiranje šećera može negativno uticati na opšte zdravlje. Šećer može prouzrokovati dijabetes, gojaznost ili oboljenje srca. Zbog toga, preporučuje se izbegavanje šećera.

Šećer se nalazi čak i tamo gde mislite da ga nema. Pored toga što su gazirani i negazirani sokovi prepuni šećera, on se nalazi i u mesnim prerađevinama, testu, a čak i preskakanje dezerta nije garant da niste uneli već previše šećera u organizam.

Postoje i veštački zaslađivači koji nemaju kalorija, ali prema istraživanjima – i oni mogu biti uzročnici gojaznosti, iako su često deo dijetetskih proizvoda.

Međutim, za one kojima je šećer neophodan i koji ne žele da se odreknu slatkog u svojim obrocim – postoji i dobra vest. Ove namirnice su slatke i zdrave, a u potpunosti mogu zameniti šećer.

Kokosov šećer

Kokosov šećer, odnosno šećer kokosove palme, nalazi se u cvetu kokosa. Ovaj šećer je prepun kalijuma, magnezijuma, cinka i drugih minerala, kao i vitamina B1 i C, zbog čega se malo teže vari od običnog šećera. Veoma povoljno utiče na stepen šećera u krvi i podiže nivo energije u telu, a zbog toga što je blagog ukusa karamele, lako može postati omiljena poslastica.

Javorov sirup

Javorov sirup, prema istraživanjima, sadrži više od 54 različita hranljiva jedinjenja, zahvaljujući kojim se može sprečiti dijabetes, kancer ili upala. Postoji više načina na koji javorov sirup možete ubaciti u svoju ishranu, na primer kao preliv za salate ili dodatak palačinkama.

Stevija

Stevija je latinoamerička biljka, čiji se listovi žbuna koriste kao prirodni zaslađivač koji sadrži vitamine, minerale i antioksidante, a uopšte nema kalorija. Zbog toga je stevija jako korisna i zdrava biljka. S obzirom na to da se stevija može naći u tečnom stanju ili u prahu, pogodna je za zaslađivanje piće ili hrane. Jedino što je potebno obratiti pažnju na količinu koju konzumiramo – stevija je 400 puta slađa od šećera.

Crni zaslađivač

U toku prerade šećera stvara se i nus-proizvod koji je kod nas poznat kao Malteks. On sadrži gvožđe, magnezijum, minerale i vitamin B6. Najčešće se koristi u receptima koji sadrže špinovanje, u slatkišima, a nalazi se i u receptima za glazuru za ćuretinu i piletinu.

Med

Poznato je koliko je med zdrav i dobar za naš organizam. Neprerađen med je veoma dobar u borbi protiv bakterija i virusa, ublažava kašalj, upalu grla i druge respiratorne infekcije. Najčešće se konzumira kao zaslađivač toplih napitaka, uz tost, u ovsenoj kaši, u salatama itd.

28/05/2015 15:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments