Koje namirnice utiču na funkcionisanje mozga?

01/09/2022 10:12

Koje namirnice utiču na funkcionisanje mozga?

Stručnjaci ističu namirnice koje pozitivno utiču na funkcionisanje mozga. 

Ovih šest namirnica treba uvrstiti u ishranu.

Semenke suncokreta

Naučno je dokazano da unos vitamina E poboljšava funkcije mozga. U pitanju je moćan antioksidans, koji štiti membrane moždanih ćelija od oksidativnih oštećenja. Semenke su, takođe, bogate vitaminom B, koji pruža potrebnu energiju.

Konzervisane sardine

Sardine su odličan izvor vitamina D, koji štiti od raznih oboljenja, a jedno od njih je i opadanje mentalnih funkcija. Pored ovog vitamina, sardine su bogate i omega-3 masnim kiselinama, koje predstavljaju pravu poslasticu za mozak.

Jaja

Žumanca su bogat izvor holina. Reč je o neophodnom hranljivom sastojku, koji je poznat kao prethodnik acetilholina, neurotransmitera koji igra značajnu ulogu u kognitivnim procesima i pamćenju.

Cvekla

Ova crvena namirnica je bogata nitratima, koji pojačavaju dotok krvi u glavu i tako podstiče moždane funkcije, a usporava opadanje mentalnih sposobnosti.

Orasi

Utvrđeno je da ishrana bogata orasima povećava snagu mozga. Ovo se posebno odnosi na sposobnost pamćenja. Sinergija između polifenolnih antioksidanasa i omega – 3 masnih kiselina pomoći će vam da sačuvate oštroumnost i dobro pamćenje.

Govedina

Govedina je najboljih izvora gvožđa koji se lako apsorbuje. Zadovoljan mozak, znači zadovoljan organizam. Istraživanja su pokazala da opadanje kognitivnih sposobnosti nije neizbežno tokom procesa starenja. Naime, mogu se preduzeti određeni koraci za održavanje kognitivnog zdravlja tokom života. Međutim, za dobro funkcionisanje mozga u starosti, moramo misliti o njegovoj dobrobiti pre nego što se pojave prvi problemi sa pamćenjem.

01/09/2022 10:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments