Kako ljuta paprika čuva naše zdravlje?

03/03/2020 11:42

Kako ljuta paprika čuva naše zdravlje?

Sigurni smo da ne možete ni da pretpostavite koliko je zdrava za naš organizam ljuta papričica! Pored ljutog ukusa koje je odlično poznato svima, ljuta paprika deluje protivupalno, ublažava bol i dobar je biljni lek za povećanja cirkulacije. U nastavku teksta pročitajte kako ljuta papričica deluje na naše zdravlje i za čega se sve preporučuje.

Prvi i najveći benefit ljute paprike jeste da pomaže u uklanjanju bolova u zglobovima i mišićima. Naime, kapsaicin, koja papriku čini ljutu, je aktivan sastojak koji se koristi u lečenju artritisa i bolova i grčeva u mišićima. Razlog se krije u tome što ovaj sastojak utiče na regije mozga koji reaguju na bol.

Jedna studija pokazala je da osobe koje imaju dijabetes, a koji su konzumirali obroke sa ljutom paprikom, imali su manji nivo šećera u krvi i koristili su manje doze insulinske terapije.

Ljuta paprika utiče na pojačano lučenje pljuvačke, koja igra ključnu ulogu u sprečavaju lošeg zadaha. Naime, suva usta doprinose ružnom mirisu, dok usled lučenja pljuvačke, usta budu vlažna, pa se samim tim iz njih ne oseti.

U studiji koja je trajala šest nedelja, pokazano je da pola kafene kašike ljute paprike u obroku umanjuje apetit i sagoreva kalorije, te utiče na mršavljenje. Uz to, umanjuje želju za slanom, masnom i slatkom hranom.

Kapsaicin stimuliše nazalne prolaze i otpušuje zapušene sinuse i nos. Zato, ukoliko ste prehlađeni, konzumirajte ljutu hranu, začinjenu ovom paprikom.

Nanošenje kapsaicina pokazalo se delotvorno kod psorijaze, jer ovaj sastojak uklanja svrab i druge simptome ovog kožnog oboljenja.

Zbog toga što ljuta paprika ubrzava krvotok, pomaže pri lečenju medikamentima, jer je dejstvo brže. Uz to, ljuta paprika umanjuje i krvni pritisak.

Kako je već napomenjeno, ljuta paprika podstiče lučenje pljuvačke, koja je veoma važna za varenje. Ljuta paprika pomaže protoku enzima koji učestvuju u razgradnji hrane, stimuliše želučane sokove, te pomaže telu da svari i hranu i toksine.

03/03/2020 11:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments