Kako razlikovati alegriju od intolerancije na određene namirnice?

07/12/2022 12:40

Kako razlikovati alegriju od intolerancije na određene namirnice?

Alergije i intolerancija na određenu hranu sve je češći problem, a broj dece koja pate od alergija porastao je za 50% u proteklih nekoliko godina. Statistike nam pokazuju da moramo da obratimo posebnu pažnju na ove zdravstvene probleme, a na prvom mestu, treba da naučimo da razlikujemo intoleranciju od alergije na hranu.

Koja je razlika između intolerancije i alergije na hranu

Postoji nekoliko ključnih razlika između alergije i netolerancije na hranu. Prva i najvažnija razlika jeste brzina reakcije tela. Kod alergije, reakcija je veoma brza, nakon samog unosa hrane, poput kašlja, kijanja i povraćanja. Intolerancija odnosno osetljivost na određenu namirnicu manifestuje se suptilnijei obično nakon dužeg vremenskog perioda.

Kako detektovati reakciju?

Povraćanje, dijareja, promene u težini uglavnom su simptomi intolerancije, dok su osipi i gušenje najčešće reakcije na alergiju.

Uz to, mogući su i simptomi poput glavobolja, gasova, podočnjaka, ekscema, umora i problema sa pažnjom i ponašanjem, ali i pojava konstipacije. Ukolikosumnjate na intoleranciju odnosno alergiju na određenu namirnicu, posavetujte se sa stručnjakom.

07/12/2022 12:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments