Kako se uključiti u obrazovanje deteta

22/09/2014 06:50

Kako se uključiti u obrazovanje deteta

Deca koja idu u osnovnu i srednju školu najbolje uče kada roditelji pokažu određenu dozu interesovanja za njihovo obrazovanje. Roditelj je tu da pruži podršku i da savete, ali mora da pazi da ne pretera i da ipak ostavi malo prostora za samostalni razvoj deteta. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći u tome:

Podstaknite dobre navike

Ono što vaše dete radi van učionice igra veliku ulogu u daljem napretku i uspehu. Zbog ovoga treba da uspostavite pravila koja podstiču dobre navike. Ako vam dete ima poteškoća prilikom buđenja ujutru, terajte ga da ide u krevet ranije. Ako ne može da se skoncentriše na domaći, nađite mu neko mirno mesto gde će moći nesmetano da uči.

Pomozite detetu da uspostavi rutinu. Mnogi tinejdžeri se muče sa organizovanjem vremena i tu im treba vaša pomoć. Napravite dnevni raspored i odredite kada treba da se radi domaći, a kada se odmara, ide napolje ili pomaže oko kuće. Najbolje je da se domaći uradi što pre. Ako se ostavi za kraj, dete možda bude umorno pa će mu biti teže da radi.

Ograničite korišćenje elektronskih uređaja poput kompjutera, televizora i telefona. Obratite pažnju da dete ne ide na Fejsbuk kad treba da se radi domaći. Ako stalno odugovlače sa domaćim, preći će im u naviku.

Postavite visoka očekivanja

Vaša očekivanja mogu napraviti ključnu razliku u ponašanju deteta i njegovoj posvećenosti učenju. Što su vaša očekivanja viša, to će se dete više truditi. Neka bude jasno da očekujete da se domaći uradi na vreme, po dogovoru.

Pričajte o ocenama. Objasnite detetu da ne mora po svaku cenu da bude odličan đak, ali da treba da se potrudi što više može. Poneka četvorka neće puno uticati na dalje školovanje, a može puno toga da olakša detetu, naročito kada je stres u pitanju. Zapamtite da će dete raditi u skladu sa vašim očekivanjima.

Pokažite interesovanje

Pričajte sa detetom o dešavanjima u školi i van nje. Pričajte o lekcijama, domaćim, kontrolnim zadacima, i slično. Dajte detetu priliku da priča o problemima i uspesima u učionici. Dobro bi bilo i da pričate o budućim planovima, čime bi želeli da se bave, koju srednju školu da upišu, koji fakultet itd. Ako vi ne pokazujete interesovanje i ambiciju, neće ni vaše dete.

Budite uzor

Samo zato što ste završili školu ne znači da treba da odustanete od obrazovanja. Poželjno je da čitate što više dok ste u kući jer ćete biti uzor detetu, a i vi ćete napredovati i biti obrazovaniji. Možete i krenuti na kurs stranog jezika ili nešto slično. Pokažite detetu da vam je stalo do obrazovanja. Ako samo pričate a ništa ne radite, dete će to primetiti.

Najbolje bi bilo da zajedno sa detetom idete na kulturna dešavanja, u muzeje i da se bavite edukativnim aktivnostima. Pričajte o stvarima koje vas zanimanju i probudićete radoznalost u vašem detetu.

Pričajte sa nastavnicima

Komunikacija sa nastavnicima je ključna kako biste stekli uvid u napredak vašeg deteta. Nemojte da čekate polugodište da vidite ocene. Roditeljski sastanci su formalnost, vi možete zatražiti razgovor sa nastavnikom i razrednim starešinom kad god želite, a treba to da radite što češće. Ako škola pruža mogućnost elektronskog pregleda ocena, bilo putem SMS poruka ili preko interneta, iskoristite tu prednost.

Upoznajte se sa nastavnicima i razrednim. Saznajte kako žele da komuniciraju, možda im više odgovara telefonski poziv, možda imejl, ili lična poseta.

22/09/2014 06:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments