Saveti za roditelje: Priča o “onim stvarima” sa tinejdžerom

07/09/2017 16:45

Saveti za roditelje: Priča o “onim stvarima” sa tinejdžerom

Seks je oduvek bila tabu tema na relaciji roditelji-dete, ali priholozi kažu da to ne mora da bude tako!

Studija za studijom sve tvrde isto- tinejdžeri žele da se više informišu o seksu, kako odrastaju. Prema istraživanjima, devet od deset tinedjžera kažu da bi voleli da su o ovim temama učili od roditelja, iako to nije uvek slučaj.
Psiholozi su dali nekoliko saveta kako da priča o “onim stvarima” prođe što bezbolnije i po roditelja i po dete.

Ne odlažite razgovor

Nemojte čekati da vaš adolescent već uđe u emotivnu vezu da biste pričali o seksualnim odnosima. Posavetujte vaše dete da sačeka sa prvim odnosom dok ne oseti da je dovoljno zrelo za to i naravno, razgovor o zaštiti je i više nego neophodan!

Prijateljski pristup

Nemojte stvarati neprijatnu situaciju. Vašem detetu je verovatno već dovoljno neprijatno. Pristupite kao prijatelj i pokušajte na pitanja da odgovarate staloženo, mirno i što jednostavnije.

Lavina informacija

Ne morate u prvom razgovoru sve da kažete. Ispričajte osnovne stvari i pustite da se informacije slegnu. Prvi razgovor o seksu ne mora biti i poslednji.

Poštujte detetovu privatnost

Kada dete uđe u adolescentsko doba, žudi za privatnošću. Nemojte ulaziti u sobu kada dete nije tu i nemojte “preturati” po stvarima u potrazi za dokazima da vam dete upražnjava seks. Iskren i otvoren razgovor je ključan, a tada, dete će se osećati sigurno i bez stida će sa vama pričati o ovim škakljivim temama.

07/09/2017 16:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments