Sastanak s roditeljima o prevenciji vršnjačkog nasilja u OŠ “Olga Milošević” u Smederevskoj Palanci

12/10/2021 10:47

Sastanak s roditeljima o prevenciji vršnjačkog nasilja u OŠ “Olga Milošević” u Smederevskoj Palanci

Prvi u nizu sastanaka s roditeljima na temu vršnjačkog nasilja i uloge škola, porodice i ustanova socijalne zaštite i policije u prevenciji svih oblika nasilja koje provode Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Školska uprava Požarevac, održana je u Osnovnoj školi “Olga Milošević”.

Stručna pomoć i podrška ministarstva i Školske uprave Požarevac, kao i lokalne zajednice, Centra za socijalni rad i Ministarstva unutrašnjih poslova, organizovana je zbog slučajeva vršnjačkog nasilja, koji su se poslednjih sedmica dogodili između učenika osnovnih škola iz Smedereva, Smederevske Palanke i Velike Plane.

Šefica odseka za ljudska i manjinska prava u obrazovanju pri Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Snežana Vuković, govorila je o vrstama i prevenciji nasilja, kao i o ulozi porodice.

Rekla je da je u zaštiti i prevenciji vršnjačkog nasilja neophodna podrška i delovanje svih društvenih faktora.

Važno je da svi prepoznaju važnost stalnog vaspitno -obrazovnog rada s decom i usvajanje pozitivnih obrazaca ponašanja. “Sve institucije i pojedinci treba da daju konstruktivan doprinos stvaranju sigurnog i podsticajnog okruženja za život i razvoj dece”, rekao je Vukovićeva.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, planiralo je ovu aktivnost kako bi se efikasnije sprečilo vršnjačko nasilje, kroz aktivnosti lokalne samouprave, roditelja, škola, Centra za socijalni rad i policije.

U zaštiti i prevenciji vršnjačkog nasilja neophodna je podrška i delovanje svih društvenih činilaca, a važno je da svi prepoznaju važnost stalnog vaspitno-obrazovnog rada s decom, s posebnim naglaskom na nenasilnu komunikaciju, mirno rešavanje sukoba i neprihvatanje nasilja kao oblika ponašanja. Bitno je da svi akteri, uključujući porodice, daju konstruktivan doprinos stvaranju sigurnog i podsticajnog okruženja za život i razvoj dece.

Akcija sastanaka s roditeljima na ovu temu biće nastavljena i organizovana u drugim školama na području Školske uprave Požarevac.

12/10/2021 10:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments