Novo pravilo u školama: Roditelji će moći da obore ocene koje profesori daju

27/03/2019 14:27

Novo pravilo u školama: Roditelji će moći da obore ocene koje profesori daju

Novi 82. član Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji se odnosi na Prigovor na ocenjivanje, ocenu i ispit, predviđa da roditelji imaju pravo da obore ocene koje daju nastavnici, odnosno profesori.

Tako će nastavnik morati da, ako se prigovor roditelja usvoji, ide na dodatno usavršavanje o “ocenjivanju i komunikacijskim veštinama”.

U Forumu srednjih stručnih škola, koji je pozvao prosvetare da se usprotive ovom članu, upozoravaju da ovo nije sve.  Naime, ako direktor škole proceni da dodatna obuka nije promenila stav nastavnika o ocenjivanju, Ministarstvo prosvete staviće ga pod svoj nadzor.

“Direktor škole odlučivaće o prigovoru roditelja na ocenu. Ako direktor bude smatrao da je prigovor osnovan, poništiće ocenu, a kolegu nastavnika staviće pod pedagoški nadzor. Onda će đak čija je ocena poništena izaći pred tročlanu komisiju i ako komisija takođe utvrdi da ocena nije izvedena u skladu sa zakonom, nastavnik se šalje na stručno usavršavanje u oblasti ocenjivanja i komunikacijskih veština. Zamislite da to poniženje prolazi nastavnik koji 25 godina radi u prosveti i koji se “usudio” da nekom đaku da trojku, jer đak u tom trenutku nije ni znao za više. Moramo reći NE ovom članu i dodatnom degradiranju naše profesije”,kaže Antić.

Ovo je samo jedno u nizu novih pravila o ocenjivanju koja dodatno spuštaju ionako srozane kriterijume u školama. Tako će, recimo, nastavnici kontrolne morati da najave pet dana unapred, a ukoliko više od polovine učenika dobije jedinicu na testu, on će se automatski poništiti. Ako nastavnik da učenicama nenajavljeni test, ocenu sa njega neće smeti da unese u dnevnik.

Izvor: telegraf.rs

27/03/2019 14:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments