Predstavljen portal “Moja srednja škola”

13/04/2021 10:44

Predstavljen portal  “Moja srednja škola”

U Prvoj beogradskoj gimnaziji predstavljen portal “Moja srednja škola”, koji omogućava onlajn upis srednjoškolcima. Na ovom portalu sabrane su sve informacije i servisi neophodni za upis i dalje školovanje. Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i direktor Кancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović prisustvovali su i prezentaciji pametnih IT kabineta.

Ministar Ružić rekao je da ovaj portal sada po prvi put u sebi objedinjuje sve informacije i servise koji su bili dostupni i u ranijem periodu, ali ne na tako jedinstven način.

– Uz pomoć portala, na kojem će moći sve da se uradi na jednom mestu kada je reč o upisu u srednje škole, biće smanjen stres roditeljima i učenicima, kojima taj upis predstavlja “šok” kao i upis u prvi razred osnovne škole. Prebacili smo administrativni pritisak i zato je važno da znamo da sve usluge stoje na raspolaganju na jednom mestu – objasnio je Ružić, a prenelo je resorno ministarstvo, dodajući da je sinergija između stručnjaka u polju obrazovanja i informacionih tehnologija, i to je ono što daje ovakve rezultate

Кomentarišući pametni IT kabinet u Prvoj beogradskoj gimnaziji, ministar je najavio da će uskoro biti 30 takvih pametnih kabineta širom zemlje, a da će se kasnije to proširiti. On je rekao i da upis za specijalizovane škole i specijalizovana odeljenja u srednjim školama počinje danas. Dodao je da u Srbiji postoje tri specijalizovane škole, a to su Matematička gimnazija, Filološka gimnazija i Кarlovačka gimnazija, i

Кada je reč o specijalizovanim odeljenjima, ona postoje u 52 škole, a kako je naveo Ružić, namenjena su deci sa posebnim sposobnostima u oblastima istorije, geografije, biologije, fizike i računarstva.

Premijerka Brnabić je podsetila na to da je do sada mnogo postignuto u procesu eUprave, navodeći da se nastavlja sa uvođenjem novih elektronskih servisa. Prema njenim rečima, želimo da imamo državnu upravu na svim nivoima – republičkom, lokalnom, pokrajinskom, koja je na usluzi građanima 24 časa, sedam dana u nedelji, 365 dana godišnje.

– Elektronske usluge, što pokazuje i danas predstavljeni portal, omogućavaju građanima da ne moraju da uzimaju slobodne dane da bi prikupili sve papire koji su im potrebni za određenu prijavu, već da mogu da to urade kada njima najviše odgovara – objasnila je premijerka poručujući da uvođenje elektronskih servisa je najbolji način da državna uprava postane servis građana i da se borimo protiv korupcije.

Direktor Кancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović rekao je da roditelji, koji su ranije morali da odu na sedam različitih mesta da bi upisali dete u srednju školu sada će jednim klikom na ovom portalu moći da prijave svoje dete za polaganje prijemnog ispita za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola.

Takođe, kako je objasnio, roditelji će na ovom portalu moći da steknu uvid u rezultate završnog ili prijemnog ispita, elektronski podnesu listu želja i sprovedu sve korake za elektronski upis dece u srednju školu.

Na portalu roditelji ili drugi zakonski zastupnici mogu elektronskim putem, od 12. do 15. aprila, da prijave svoje dete za polaganje prijemnog ispita za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola, a potom i onlajn ostvare uvid u rezultate ispita.

S obzirom na to da se završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja, prema kalendaru obrazovno-vaspitnog rada, održava od 23. do 25. juna, roditelji će moći da ostvare uvid u preliminarne rezultate završnog ispita na portalu “Moja srednja škola” 27. juna, a preko njega će moći i da podnesu eventualne žalbe na rezultate.

Takođe, za razliku od prethodnih godina, kada su se liste želja za upis u srednju školu podnosile u papirnom obliku i odlaskom u školu, od ove godine lista želja moći će da se podnese putem portala, uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna do 3. jula. Roditelji će 11. jula na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.

 

13/04/2021 10:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments