Kako da se konkuriše za povraćaj novca?

11/08/2021 13:21

Kako da se konkuriše za povraćaj novca?

Lokalna vlast grada Beograda donela je odluku da podrži porodice koje imaju decu u prvom i drugom razredu osnovne škole i to tako što će roditelji dobiti povraćaj novca za neke od kupljenih udžbenika za predstojeću školsku godinu.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je za Javni servis Srbije objasnio da roditelji mogu da konkurišu od 20. avgusta do 30. septembra za refundaciju sredstva za četiri udžbenika, kao i da je konkurs za subvencionisanje objavljen za roditelje čija deca idu u državne škole na teritoriji Grada Beograda i to u prva dva niža razreda osnovne škole.

– Mi, kao grad Beograd, doneli smo odluku da deci za prvi i drugi razred kupimo četiri osnovna udžbenika – srpski jezik, matematiku, svet oko nas i izabrani strani jezik. Cena tih udžbenika zavisi od izdavača, a izdavače biraju same škole. Svi roditelji će sa potvrdom da su deca upisana u prvi razred, sa napomenom od kog izdavača je škola uzela knjige, moći da konkurišu za sredstva od naše Fondacije – rekao je Vesić i dodao da će Grad Beograd uplatiti tačan iznos za sva četiri udžbenika na žiro račun i to oko 6.000 dinara.

– Ovo je prvi put da Grad Beograd na ovaj način pomaže roditelje osnovaca, tako što će Grad Beograd refundirati sredstva. Naš poziv roditeljima je da se jave i iskoriste ovu priliku. Procedura je jednostavna, moguće je i sve onlajn uraditi – sa skeniranom potvrdom od škole, skeniranom ličnom kartom, kopijom platne kartice, mi sami uzimamo izvod iz matične knjige rođenih deteta. Posle nekoliko dana dobijate novac na račun – objasnio je Vesić.

On je još rekao i da na teriotoriji Beograda ima oko 34.000 dece koja idu u prvi i drugi razred. Takođe, najavljuje Vesić i da će učenici u državnim školama, a koji pohađaju treći, četvrti, peti i šesti razred od prvog septembra dobiti tablete.

– Roditelji će tablete zaduživati početkom septembra, oni su besplatni, posle tri godine postaju u njihovom vlasništvu. Tableti su osigurani i svaki će imati besplatni internet, sa MTS karticom, a dobiće digitalnu šifru – ukazao je Vesić.

Prema njegovim rečima, Grad je kupio skoro 7.000 laptopova za nastavnike i učenike od trećeg do šestog razreda, i svi će ih dobiti do 16. septembra. On je još objasnio i da će tabeleti imati radno vreme, zaključavaće se u 22 časa, a otključavaće u 6 sati. A sa tih uređaja učenici će moći da posećuju isključivo sajtove koje je propisalo Ministarstvo obrazovanja.

11/08/2021 13:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments