Uspeh srpskih četvrtaka – iznad svetskog proseka

30/11/2016 10:43

Uspeh srpskih četvrtaka – iznad svetskog proseka

Na osnovu rezultata TIMSS istraživanja, učenici četvrtog razreda iz Srbije nalaze se na 27. mestu od 49 zemalja koje su učestvovale.

TIMSS istraživanje se bavi matematičkim dostignućima i uspesima učenika u prirodnim naukama, a rezultati koji su predstavljeni u Vladi Srbije pokazuju da su naši četvrtaci po uspehu iznad proseka na svetskom nivou.

Projekat Međunarodnog udruženja za evaluaciju obrazovnih postignuća TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study) sprovodi se svake četiri godine, a postignuća se sprovode na dva uzrasna nivoa – u četvrtom i u osmom razredu osnovne škole, a zemlje učesnice istraživanja mogu da odluče koji razred će učestvovati u istraživanju.

Poslednje TIMSS istraživanje uključilo je 580.000 učenika, a učenici četvrtog razreda došli su iz 49 različitih država. Četvrtaci iz Srbije osvojili su 518 bodova na testu iz matematike i 525 bodova na testu iz prirodnih nauka – što je iznad svetskog proseka koji iznosi 500 bodova.

Najveća konkurencija našim đacima četvrtog razreda osnovne škole u matematici su učenici iz Kanade, Australije, Švedske, Slovenije, Nemačke.

Srbija je u ovom istraživanju učestvovala do sada četiri puta, a sledeći put će učestvovati 2019. godine kada će biti uključeni i đaci četvrtog i osmog razreda osnovne škole.

Izvor: Dnevnik

30/11/2016 10:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments