Smanjuje se obim lektira za osnovce

07/02/2019 13:14

Smanjuje se obim lektira za osnovce

Narednu školsku godinu učenici drugog i šestog razreda osnovne škole dočekaće sa manje odlazaka u školsku biblioteku.

Naime, donešena je odluka da deca u ovim razredima obrađuju manje književnih dela. U Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) kažu da učitelji i nastavnici sada imaju dovoljno vremena da sa učenicima dobro obrade neko književno delo, a ne da preko njega samo „pretrče”.

Za učenike šestog razreda ukupan broj književnih dela – lektire (osnovni i dodatni spisak književnih dela), smanjen je sa 41 na 31 književno delo.

“Program u šestom razredu ima 144 časa i mi moramo voditi računa da smanjimo broj tekstova kako bi se poboljšao kvalitet obrade. Naravno, dela su različitog obima, negde je u pitanju samo pesma, negde roman”, rekla je Tanjugu zamenica direktora ZUOV-a Dejana Milijić Subić.

Ona pojašnjava da nacionalni korpus književnih dela nije menjan, ali da je bilo izmena u izbornom programu.

Ostala je u programu epska narodna poezija, tekstovi Đure Jakšiće, Jovana Dučića, Desanke Maksimović, Alekse Šantića, Milovana Danojlića, Sergeja Jesenjina, Ive Andrića.

Nastavnicima i učenicima je ostavljeno da izaberu da li će obrađivati delo Isidore Sekulić „Bure” ili Branka Ćopića „Čudesna sprava”.

Uvodi se slovenska mitologija Vesne Aleksić „Kaljavi konj”, a novi sadržaji su i naučno-popularna dela „Enciklopedija loših đaka, buntovnika i ostalih genijalaca”, Grozdana Olujuć „Bili su deca kao i ti”.

Kao obavezna lektira ostala su dela „Orlovi rano lete” Branka Ćopića i „Dečaci Pavlove ulice” Ferenca Molnara.

Izvor: politika.rs

07/02/2019 13:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments