Pokrenut “Mejkres spejs”: prva otvorena laboratorija za sve kreativce u Beogradu

14/03/2018 09:56

Pokrenut “Mejkres spejs”: prva otvorena laboratorija za sve kreativce u Beogradu

Centar za promociju nauke, uz podršku kompanije NIS, otvorio je prvi beogradski Mejkers spejs u Naučnom klubu u Beogradu.

Otvaranju otvorene laboratorije za sve kreativce koji traže mesto za realizaciju svojih ideja prisustvovao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević. Ministar je istakao da se nada da će ovakvih radionica biti više i da na ovaj način šaljemo jasnu poruku da je u Srbiji nauka poželjna i da mladima dajemo šansu.

Šta je Mejkers spejs?

Mejkers spejs je prvi radioničarski prostor ovakve vrste kod nas: to je otvorena laboratorija za sve kreativce koji traže mesto za realizaciju svojih ideja. Kao deo Naučnog kluba Beograd, na preko 130 kvadratnih metara prostora, članovi Mejkers spejsa imaju na raspolaganju tehnički materijal, alate, radni prostor, računare, stručnu pomoć i savete kolega sa kojima mogu da razvijaju svoje projekte – od ideje pa do gotovih prototipova.

U Mejkers spejsu članovi imaju otvoren pristup svim sadržajima – od biblioteke, preko računarske mreže do mašina, i potpuno su slobodni da koriste sve dostupne resurse.

Prostor je otvoren za decu, odrasle, naučnike, preduzetnike, umetnike, kreativce i sadrži široki spektar opreme – od 3D štampača i skenera, laserskih testera, CNC mašina, lemnih stanica pa do makaza za sečenje kartona. Prostori poput ovog pravi su inkubatori znanja i tehnologija za 21 vek.

Članstvo je dobrovoljno i besplatno, ali je obavezno za sve one koji žele da koriste Mejkers spejs za svoje potrebe. Članovima su potpuno dostupni svi resursi Mejkers spejsa i imaju pravo da učestvuju na svim kursevima i obukama. Svi članovi dobijaju elektronske članske karte.

14/03/2018 09:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments