Novi kriterijumi za podelu besplatnih udžbenika

24/02/2015 10:13

Novi kriterijumi za podelu besplatnih udžbenika

Do sada su besplatne udžbenike dobijali svi učenici prva četiri razreda osnovne škole, ali je Ministarstvo prosvete odlučilo da se od školske 2015/2016. godine promene kriterijumi za podelu besplatnih udžbenika.

Od ove godine besplatne udžbenike dobijaće deca samohranih roditelja, iz hraniteljskih porodica i domova za nezbrinutu decu, iz porodica u kojima su oba roditelja nezaposlena i drugi učenici koji su materijalno ugroženi.

Besplatni udžbenici će se deliti svim učenicima koji spadaju u neku od grupa materijalno ugroženih, bez obzira da li idu u osnovnu ili srednju školu, a knjige koje dobiju nisu u obavezi da vrate na kraju školske godine, kao što je do sada bilo pravilo.

Udžbenici za školsku godinu koja počinje u septembru ove godine već postoje, a različiti izdavači su počeli da ih nude školama širom Srbije. Ministarstvo poziva škole, nastavnike i roditelje da se još ne odlučuju za udžbenike i da sačekaju sa nabavkom, jer će se do kraja marta znati koliko udžbenika će biti podeljeno i koji učenici će ih dobiti.

Prva polovina marta rezervisana je za slanje prijava za besplatne udžbenike na osnovu formiranih kriterijuma.

Do sada je bila praksa da se besplatni udžbenici dele samo učenicima prva četiri razreda osnovne škole i to knjige za predmete – maternju jezik, matematika i svet oko nas, dok su za ostale predmete roditelji morali sami da kupe knjige.

Pored toga što nije obuhvatao knjige za sve predmete i što su besplatni udžbenici bili namenjeni samo osnovcima, ovaj model nije odgovarao većini učenika kojima je pomoć potrebna, a koji pohađaju ili više razrede osnovnih škola ili idu u srednje škole.

Sredstva koja su namenjena za nabavku udžbenika koje će dobti učenici iz materijalno ugroženih porodica ostaće isti, a iznosi skoro 600 miliona dinara, samo što će se kriterijum i model raspodele besplatnih udžbenika promeniti.

Nastavnici i učitelji imaju dovoljno vremena da odluče kojim udžbenicima će se koristiti, a Katalog udžbenika za školsku 2015/2016. godinu izašao je krajem januara, a sadrži skoro 1.700 odobrenih naslova.

Izvor: RTS

24/02/2015 10:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments