Popravni za 4.000 učenika u Beogradu

21/08/2015 13:59

Popravni za 4.000 učenika u Beogradu

Popravni ispiti namenjeni su đacima koji su na kraju godine imali nedovoljnu ocenu iz nekog predmeta. Tri jedinice ili više automatski znači ponavljanje razreda.

U Beogradu svake godine u proseku 4.000 učenika osnovnih i srednjih škola ide na popravni ispit, dok oko 1.000 njih ponavlja razred zbog većeg broja nedovoljnih ocena zaključenih na kraju školske godine.

Prema statističkim podacima, najčešće se ponavlja prvi razred srednje škole, dok se na popravni “pada” zbog jedinica iz matematike, fizike i hemije. Ponavljanje prvog razreda srednje škole se “pravda” novim uslovima i novom sredinom, na koju se neki učenici teže navikavaju. Upravo je možda to objašnjenje za podatak da je u četvrtom srednje najmanji broj učenika koji ponavljaju razred.

Takođe, na popravni ispit češće idu učenici koji pohađaju stručne srednje škole, nego oni koji idu u gimnaziju, dok je, logično, isti slučaj i sa ponavljanjem razreda.

Profesori su u obavezi da đacima koji idu na popravni ispit održe dopunske časove – 10 odsto od ukupnog broja časova za predmet iz kog su na kraju godine imali zaključenu jedinicu.

Đaci koji polažu popravni ispit imaju pravo da se žale, ukoliko smatraju da su posle ispita nepravedno (loše) ocenjeni. U tom slučaju republička prosvetna inspekcija predlaže novu komisiju pred kojom se ponavlja ispit.

Popravni ispiti se održavaju krajem avgusta svake godine.

21/08/2015 13:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments