Šta je Dan ekološkog duga?

01/08/2022 12:12

Šta je Dan ekološkog duga?

Danas je dan kada su potrebe čovečanstva premašile ono što planeta može da ponudi, odnosno obnovi tokom godine.

Naime, danas, 01. avgusta svet je ušao u ekološki dug navela je Mreža za globalni ekološki otisak – GFN.

Ekološki dug čovečanstva

Dane ekološkog duga ove godine došao je ranije u odnosu na prethodne, od kada se vrši ovakva vrsta merenja. On predstavlja uticaj ljudskih aktivnosti na prirodne resurse.

Prema Mreži za globalni ekološki otisak , potrebe čovečanstva su veće od prirodnih resursa. Naime, koristimo prirodne resurse 1,7 puta brže nego što ekosistemi mogu da se obnove. Kada se ova definicija uprosti to izgleda ovako: čovečanstvo koristi 1,7 planeta, a ima samo jednu.

Oni takođe navode da je činjenica da se ovaj dan iz godine u godinu pomera unapred. Sve se troši iznad prirodnih kapaciteta, a čovečanstvo zapada u dug, navodi direktor WWF Adrije, Deni Porej. Naime, on objašnjava, da su zahtevi i potrebe mnogo veći od sposobnosti i mogućnosti ekosistema da se regenerišu, odnosno ljudi se ne ponašaju odgovorno prema planeti.

U našoj regiji prva država koja je ušla u ekološki dug je Slovenija, zatim slede Hrvatska, Crna Gora, BiH, Makedonija, dok je Srbija ušla u ovaj dug 30.jula.

Sve ovo dovodi do negativnog uticaja na klimatske promene, a ovaj dan treba da se shavti kao podsetnik na obavezne akcije koje zemlje i njeni stanovnici moraju preuzeti kako bi zaštitili prirodu i njene resurse, pa tako i životinjski svet i sam opstanak na planeti

01/08/2022 12:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments