Saveti za nabavku u toku pandemije
Povezane objave
Razmišljate o tome kako da odete u nabavku za više dana, a ipak biste želeli da nastavite da se hranite zdravo, možemo da vam pomognemo u tome. Jedan poznati nutricionista nam je dao nekoliko vrednih saveta.
Lista za nabavku
- Integralna pasta od leblebija I sočiva,
- Braon pirinač, slatki kukuruz, konzerve soje, leblebije, sočivo, bob, čija, heljda, ovsene pahuljice, kinoa I psyllium;
- Zamrznuti, beskvasni hleb;
- Slatki krompir, crni luk;
Ugljeni hidrati su veoma važni zato što nas zasite, ali u ovom periodu u kome se ne krećemo puno, ne bi trebalo da čine više od 40% naše ishrane, ako ne želimo da izađemo iz Covid krize depresivni I sa viškom kilograma.
Porcija hleba, pirinča ili paste ne bi trebala da bude veća od 50g, tako da ne morate da kupujete ogromne količine ovih namirnica.
Zatim kupite:
- Konzervirani paradajz I drugo razno povrće;
- Sveže povrće za maksimalno nedelju dana, pošto duže ne može da stoji u frižideru;
- Sveže voće;
- Zamrznuto povrće I voće;
Voće I povrće sadrže ugljene hidrate koji se sporo absorbuju I treba da čine nejveću količinu naše ishrane. Pored prostih ugljenih hidrata, složeni nam pomažu da imamo više energije, dobro varenje I snažan imunitet. Potrebno ti je oko 200 g povrća po obroku, tako da imate ovo u vidu prilikom kupovine.
Dobro bi bilo da nabavite:
- Orahe;
- Sveže semenke;
- Maslac;
- Mast;
- Ulje;
Odprilike 20-30 g oraha I 10-15g ulja je poželjna porcija masnoća. Masnoće su veoma važne za naš organizam I treba da čine 25% od uneti kalorija. Najpošeljnije je koristiti biljna neobrađena ulja (orasi, avokado) I zdrava ulja (masna riba, maslac).
Zatim, ne zaboravite da kupite:
- Jaja;
- Goveđe, svinjsko, pileće meso;
- Konzerve s ribom;
- Mlečne proizvode po izboru;
Proteini su esencijalni za održavanje zdravlja I treba da čine 25-35% unetih kalorija, ali potrebno ih je unositi I iz biljne, a ne samo hrane životinjskog porekla. Biljni izvor proteina su: leblebije, sočivo, bob, soja. Potrudite se da jedete bar 100 g mesa ili ribe po obroku.
Potrudite se da ne kupite previše hrane kojoj je rok trajanja kratak, da se ne bismo razbacivali hranom.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*