Predstavljena publikacija Evropski dnevnik

19/12/2019 10:01

Predstavljena publikacija Evropski dnevnik

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, i Sem Fabrici, šef delegacije EU u Srbiji učestvovali su na promociji 10. jubilarne edicije Evropskog dnevnika.

Evropski dnevnik je publikacija u kojoj učenici, ali i njihovi nastavnici, mogu olakšano i na zanimljiv način da se informišu o Evropskoj uniji, njenim vrednostima i mogućnostima koje pruža.

U Kulturnom centru „Vlada Divljan“ više 400 učenika trećeg razreda srednjih škola razgovaralo je sa ministrom Šarčevićem i šefom EU u Srbiji Fabricijem o različitim temama u vezi sa obrazovanjem u Srbiji i EU, otvaranju poglavlja za pristupanje EU, kao i o drugim pitanjima o odnosu Srbije i EU.

Ministar Šarčević je istakao da je nastavak puta Srbije ka Evropskoj uniji dugoročno opredeljenje čitave zemlje i da su u pregovorima za pristupanje Srbije EU jedino zatvorena Poglavlja 25 i 26, koja se odnose na obrazovanje i nauku, od 35 koliko ih ima. On je naveo da se u Srbiji sprovodi sveobuhvatna reforma obrazovanja čiji je cilj da obrazovni sistem u Srbiji bude u rangu onih u visoko razvijenim zemljama. On je naveo i da je Evropska unija pozitivno ocenila reformske procese u Srbiji.

Sada radimo novu Strategiju obrazovanja do 2030. godine. Najvažnije je da promenimo model nastave i učenja, da učenici nauče kako da povezuju stečena znanja i da to primene u praksi, rekao je ministar Šarčević.

Na pitanje da navede pet asocijacija na EU ministar Šarčević je rekao da su to mir, demokratija, prosperitet, standardi, kao i pokretljivost ljudi.

Predstavljanjem publikacije Evropski dnevnik ujedno je otvoren i 10. konkurs „Evropa i ja“ kojim se pozivaju srednjoškolci da učestvuju sa svojim kreativnim i inovativnim radovima, individualno ili timski na teme: EU i Srbija, EU u tvom svakodnevnom životu, mitovi o EU, ljudska prava, životna sredina i klimatske promene, prevencija nasilja i Evropa – ujedinjeni u raznolikost. Za pobednike konkursa i njihove nastavnike biće organizovano nagradno putovanje u zemlje EU.

Neke od tema koje se nalaze u Evropskom dnevniku su učenje i volontiranje u EU, studentske mogućnosti , sigurnost na internetu, digitalni svet inovacija, ljudska i manjiska prava, mitovi o EU, životna sredina, kultura.

19/12/2019 10:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments