Proširenje kapaciteta predškolskih ustanova

22/07/2021 15:55

Proširenje kapaciteta predškolskih ustanova

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da je stvaranje boljih i podsticajnih uslova za odrastanje dece jedan od prioriteta Vlade Srbije i resornog ministarstva. Ružić je to izjavio na sastanku sa predstavnicima Svetske banke o realizaciji Projekta “Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje”.

– Projekat “Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje” koji se realizuje u saradnji sa Svetskom bankom ima naročitu težinu, jer se predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem kroz ovaj projekat bavimo sa svih aspekata – kako proširenjem kapaciteta predškolskih ustanova, unapređenjem znanja i veština stručnih kadrova u ovoj oblasti kroz mentorsku podršku i obuke za oko 12.000 vaspitača, tako i senzibilisanjem i edukacijom roditelja o značaju ranog razvoja i vaspitno- obrazovnog rada kroz program granova koji se za sada realizuju u 34 jedinice lokalne samouprave u cilju povećanja obuhvat dece iz osetljivih grupa – rekao je Ružić.

Premanjegovim rečima do sada su, u okviru prve komponente Projekta, izgrađena tri objekta u Sremskoj Mitrovici, Doljevcu i Žitorađi,  i otpočeli su radovi u Кruševcu, ali će se u narednih dvadesetak dana započeti radovi u Merošini i Loznici. Takođe, radovi su planirani i u Prokuplju, Vladičinom Hanu, Šidu i Smederevu, Tutinu i Novom Pazaru.

Ružić je kazao i da će u saradnji sa Fondacijom Novak Đoković do kraja septembra biti adaptirano i opremljeno 46 novih vrtićkih soba u 11 opština, dok je ukupno planirano da se adaptira i kompletno opremi najmanje 100 soba…

Inače, resorni ministar je juče položio kamen temeljac za izgradnju još jednog objekta u vrtiću “Golub mira” u Кruševcu. U tom gradu će se rekonstruisati dva vrtića i time će u ta dva objekta biti mesta za 160 dece. U sprovođenju “Projekta inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja” u Rasinskom okrugu značajnu ulogu ima i saradnja sa Novak Đoković fondacijom. U okviru te saradnje u narednom periodu u planu su radovi i opremanje soba u objektima u Varvarinu, Brusu, selu Zlatari. U trsteničkom selu Popina adaptiraće se jedna radna soba u okviru osnovne škole, dok će u selu Drenova biti adaptirane četiri sobe.

22/07/2021 15:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments