Nematerijalna kulturna dobra iz regiona koja su na UNESCO-voj listi

09/12/2014 13:12

Nematerijalna kulturna dobra iz regiona koja su na UNESCO-voj listi

UNESCO neguje i štiti originalna i posebna nematerijalna kulturna nasleđa svih naroda na svetu. Tako se slava, odnosno slavski obredi iz Srbije nalaze na UNESCO-voj listi. Ali pored slave na toj listi nalaze se još mnoga zanimljiva kulturna nasleđa sa područja jugoistočne Evrope.

Međuvladin komitet za zaštitu nematerijalne kulturne baštine na sednici od 24. do 28. novembra odlučio je da se na ovom UNESCO-vom popisu nađe još pet elemenata kulturne tradicije iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Turske.

Slava, odnosno slavski odbred, kao, za sada jedini predstavnik Srbije na UNESCO-voj listi, baš tamo se našla zbog značaja njenih elemenata za učvršćivanje religijskog i nacionalnog identiteta Srpskog naroda. Kao narodni i pravoslavni običaj u kojem se proslavlja zaštitnik porodice i domaćinstva, slava se sastoji od niza obreda i rituala koji se prenose unutar porodice, s generacije na generaciju.
slava

Predstavnik Bosne i Hercegovine na listi svetskih nematerijalnih kulturnih dobara je plavi vez zmijanjskog kraja. To je posebna vrsta vezenja, vrlo specifična, jednostavne tehnike i uvek u tamno plavoj boji. Razlog zbog kojeg se plavi vez zmijanjskog kraja našao na ovoj listi jeste njegova tradicija koja kreće od sredine 19. veka i koja se održala do danas. Ovaj vez potiče sa zmijanjske visoravni na planini Manjači kod Banjaluke.
kulturno-nasleđe-Bosne-i-Hercegovine

Čiprovski ćilimi, ručno tkani sa specifičnim ornamentalnim šarama, oličenje su Bugarske, te su se zbog toga i našli na UNESCO-voj listi kulturnog nasleđa koje treba sačuvati i održavati. Zbog svog kolorita, ornamenata i posebnog načina farbanja Čiprovski ćilimi predstavljaju tradiciju Bugarske koja je uspela da se održi i u 21. veku.
ćilimi-bugarska

Uzgajanje stabljike mastike jedna je od važnijih društvenih aktivnosti koju radi većina stanovništva u Grčkoj. Osim toga što se od ove biljke biljke proizvode lekovi, koristi se i u Grčkoj kuhinji. Drvo ove specifične biljke raste najviše na ostrvu Hios, zbog čega je vremenom Grčka postala poznata i po uzgajanju mastike, pa je samim tim to postalo nematerijalna kulturna baština koja je svoje mesto pronašla i na UNESCO-voj listi.
stablo-mastike

Iz Makedonije na UNESCO-voj listi nalazi se dinamična, energična igra. Oro kopačka – kako se naziva folklorna igra koja predstavlja Makedoniju na listi svetskih kulturnih nasleđa potiče iz istočno-makedonskog sela Drmče i igraju ga samo muškarci.
oro-kopačka-makedonija

Tursko umetničko slikanje pod nazivom EBRU zbog svoje specifične tehnike predstavlja ono što je jedinstveno i drugačije u Turskoj i odnosu na druge države sveta. Erbu je tehnika slikanja u kojoj se koriste voda i prirodne boje kako bi se stvorila umetnička dela specifična za Tursku.
turska-umetnost

09/12/2014 13:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments