Nova emisija Radio Beograda 2 – “Hoću da znam”

04/10/2020 13:19

Nova emisija Radio Beograda 2 – “Hoću da znam”

Radio Beograd 2 je pokrenuo novu emisiju posvećenu popularnoj nauci. Emisija „Hoću da znam“ je startovala 1. oktobra i od tad će se emitovati svakog četvrtka od 9 do 10 sati. Donosi nam pregled vesti i zanimljivosti iz sveta nauke, razgovore sa istraživačima i odgovore na pitanja slušalaca.

Nova emisija Radio Beograda 2 „Hoću da znam“, startovala je prvog oktobra i počela na oduševljenje svih nas nam otkriva proces istraživačkog rada i deli sa nama, slušaocima uzbudljive priče o dolasku do novih otkrića. Emisija ima cilj da posveti pažnju ulozi nauke u svakodnevnom životu- od pametnih uređaja preko molekularne gastronomije do prilagođavanja na klimatske promene.

Slušaoci će moći da saznaju primerice kada če prvi turisti odleteti na Mars, kad ćemo imati priliku da konzumiramo laboratorijski uzgojeno meso i da li postoje alternative konvencionalnom rudarenju. Emisija će na zanimljiv način predstaviti rezultate aktuelnih naučnih istraživanja.

Autor emisije je Tomica Mišljenović, asistent Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dugogodišnji saradnik Istraživačke stranice Petnica, u kojoj rukovodi seminarom biologije, kao i interdisciplinarnim programima. Mišljenović je ekolog po obrazovanju što ga nije sprečilo da pasionirano prati istraživanjau širokom spektru naučnih oblasti. Učestvovao je u organizaciji većeg broja tribina, diskusija i seminara u cilju da javnom mnjenju približi brojne složene naučne fenomene.  Dve godine je bio predstavnik evropskih studenata u upravnom odboru Društva za toksikologiju i hemiju životne sredine SETAC sa središtem u Briselu, i učesnik brojnih međunarodnih skupova.

Emisija će se emitovati u okviru obrazovne rubrike Radi Beograda 2, koja ima funkciju pripreme i realizacije autorskih emisija u čijem je fokusu obrazovna funkcija radija. Emisije koje pripadaju ovom profilu su i : Solaris, Riznica, Put u reči, Digitalne ikone…Sve sadrže zanimljive i aktuelne teme ali sa naučnog aspekta opet u formatu približenom razumevanju šire javnosti.

Slušaoci imaju priliku da postave i sami pitanja iz bilo koje oblasti popularne nauke, posredstvom mejl adrese: [email protected] ili profila Radio Beograda 2 na tviteru, fejsbuku ili instagramu.

04/10/2020 13:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments