Otkrivena retka vrsta ajkule u tajvanskim vodama

12/01/2018 12:23

Otkrivena retka vrsta ajkule u tajvanskim vodama

Pet primeraka retke vrste ajkule uhvaćeno je u vodama Tajvana, sasvim slučajno, prilikom uobičajenog istraživanja terena.

Na žalost, samo je jedna preživela hvatanje, ali je i ona uginula ubrzo tokom tog dana. Ipak, naučnici se nadaju da će ovih pet primeraka uspeti da iskoriste da istraže ovu vrstu ajkule, o kojoj se veoma malo zna.

Ova ajkula, nazvana viper dogfish ( poskok kostelj) je veoma stidljiva i nije naročito agresivna, uprkos svom zastrašujućem, izgledu. Prvi put, viđena je 1986. godine, a tek četiri godine kasnije, zvanično je priznata kao jedna od vrsta ajkule.

Najveći razlog za to krije se u tome što ova ajkula živi u dubokim vodama Tihog okeana, oko Havaja, Japana i Tajvana. Gore navedeni primerci pronađeni su na dubini od 350 metara.

Foto: Stephen M Kajiura/Wikimedia Commons

Koliko znamo zasad, ova ajkula živi na dubinama od 270 do 360 metara, ali stručnjaci smatraju da može da živi i na većim dubinama. Najverovatnije, kao i većina drugih stvorenja koja žive na velikim dubinama, i ovaj kostelj lovi noću, kada sunce zađe, pa je u toku noćnog pecanja i ulovljena.

Sama ajkula je mastiljavo tamne boje i, poput 75% morskih stvorenja, sija u mraku, zahvaljujući ćelijama fotoforama, a narastu svega do 54 centimetara. Neki naučnici veruju da, usled veličine, ova ajkula često bude pomešana sa drugim ribama, te da su se ljudi s njom susretali mnogo češće, samo nisu znali.

12/01/2018 12:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments