Ubrzani rast nivoa okeana

24/04/2018 11:15

Ubrzani rast nivoa okeana

Studije pokazuju ubrzan rast nivoa okeana, koji na godinu dana raste do tri milimetra. Ovakav ritam mogao bi se utrostručiti na 10 milimetara u toku svake godine do 2100. godine.

Nivo okeana do kraja veka mogao bi porasti i do 65 centimetara, prema proceni Ujedinjenih nacija. Ukoliko se tako nešto dogodi, ozbiljno će biti ugroženi gradovi na obalama.

Američke studije pokazuju rezultate radova na osnovu prikupljenih podataka putem satelita tokom 250 godina. Ubrzavanje porasta nivoa okeana povezano je sa otapanjem Grenlanda i Antarktika, te postoji mogućnost da se potencijalno udvostruči ukupan nivo okeana do 2100. godine.

Predviđa se porast nivoa vode i više od 60 centimetara do kraja veka, na osnovu dosadašnjih posmatranja i analiza ubrzanog ritma rasta. Rast okeana uzrokuju klimatske promene kroz dva fenomena, otapanjem leda na polovima i povećanje nivoa ispuštanja štetnih gasova u atmosferu. Ovi fenomeni dovode do porasta temperature vode, a topla voda nema gustinu kao hladna, te zauzima više prostora.

Nivo mora je u zadnjih 25 godina porastao za 7 centimetara.

 

 

 

24/04/2018 11:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments