Kako disciplinovati tinejdžera i naučiti ga životnim lekcijama?

30/10/2014 11:52

Kako disciplinovati tinejdžera i naučiti ga životnim lekcijama?

Disciplinovanje tinejdžera može biti veoma težak zadatak. Potrebno je napraviti balans između donošenja pravih odluka i davanja dovoljno slobode da uče iz sopstvenih grešaka.

Ovaj vid disciplinovanja je isključivo vezan za stvaranje pravila i suočavanje sa posledicama grešaka.

Pre nego što odlučite da li da se umešate ili da pustite da vaše dete uradi nešto što smatrate da ne bi trebalo, razmislite kakvu životnu lekciju želite da nauči. Setite se da je dugoročni cilj ovakvog vaspitanja i disciplinovanja, da vaše dete postane odgovorna odrasla osoba.

Ukoliko je vaša disciplina prestroga, tinejdžer bi mogao da se pobuni dok još živi pod vašim krovom. Odmah nakon što bi se odselio i dobio neku vrstu slobode, verovatno bi imao još više problema da se nosi sa svojom nezavisnošću. S druge strane ukoliko ne budete dovoljno strogi, vaše dete neće naučiti i neće savladati sve veštine na svom putu ka životu odrasle i odgovorne osobe. Cilj je da se nađe prava ravnoteža između slobode i davanja smernica.

Vaše dete bi u svojoj adolescenciji trebalo da uči iz svojih grešaka, dok još uvek zna da ima roditeljsku bezbednost i pomoć koju može dobiti bezuslovno ukoliko mu zatreba. Mlađim tinejdžerima je potrebnije davati smernice, ali u periodu kada napune 17 godina trebalo bi da počnu da donose većinu odluka samostalno iako bi trebalo i dalje da postoje pravila i posledice ukoliko je potrebno.

Ne postoji “najbolji” način za disciplinovanje tinejdžera. Umesto pronalaženja tog “najboljeg” načina, vaša strategija bi trebalo da bude bazirana na vašim ličnim vrednovanjima. Na primer, ukoliko vaše dete želi da odustane od fudbalskog treninga 3 nedelje nakon što je sezona počela, bez obzira na to da li ćete mu dozvoliti da odustane ili ne, vaša odluka treba da bude donesena na osnovu vaših ličnih vrednovanja. Takođe bi odluka trebala da zavisi i od toga kakvu životnu lekciju želite da vaše dete nauči u toj situaciji.

Neki roditelji bi dozvolili tinejdžeru da odustane, zato što vrednuju slobodu izbora i žele da njihovo dete bude u mogućnosti da proba nove stvari i onda nastavi dalje ukoliko mu se nešto ne sviđa. Drugi roditelji bi možda želeli da njihovo dete nauči da bude odgovorno i posvećeno. Oni će uvek podsećati dete da treba da završi ono što je počelo.

Pravila i disciplina bi trebali da budu bazirani na vašim lekcijama iz života koje želite da dete nauči.

Cilj disciplinovanja je ispomoć vašem detetu na putu ka zrelosti. Pravila koja uspostavite i posledice koje prate kršenje istih, moraju biti fokusirane više na podučavanje nego na kažnjavanje deteta. Tinejdžeri moraju da shvate razloge koji se nalaze iza ovih pravila, kako bi mogli da nastave sa donošenjem pravih odluka kada dođe period njihovog samostalnog života.

Najvažniji cilj vam uvek mora biti priprema deteta za budućnost. Na primer, tinejdžer mora shvatiti na koji način druženje sa pogrešnim ljudima može da utiče na njega negativno. Ukoliko smatrate da se društvo sa kojim vaše dete provodi, vreme negativno odražava na njegovo ponašanje, potrebno je da mu na to skrenete pažnju na takav način, da ono ne stekne utisak da je to samo vaš hir ili nerazumevanje.

Zbog ovakvih situacija bitno je da radite zajedno sa svojim detetom na rešavanju problema. Ovo ne znači da treba da stvarate pravila s kojima će se vaše dete uvek složiti, ali može biti od velike pomoći ako imate otvoren dijalog sa njim kako biste saznali više informacija o tome kako se oseća.

Tinejdžer koji razume razloge zbog kojih postoje pravila i posledice, imaće velike tendencije ka tome da razvije sopstvenu disciplinu i biće spreman za donošenje ispravnih odluka kada ga više niko ne bude nadgledao.

30/10/2014 11:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments