Kako da se izborite sa adolescencijom vašeg deteta?

30/10/2014 11:38

Kako da se izborite sa adolescencijom vašeg deteta?

Ukoliko ste roditelj novog srednjoškolca pripremite se, jer ovo će biti veoma neobičan period, koliko u vašim toliko i u njihovim životima.

U ovom periodu deca najviše razvijaju svoju ličnost, pa samim tim prolaze kroz razne vidove društvenih nesigurnosti, pritisaka, puberteta i definisanja svojih stavova.

Ako se pitate da li će ovaj period biti težak, odgovor je svakako da će biti puno “borbe” sa detetom u periodu adolescencije. Da, biće teško ali možete naći puno načina da uživate u ovom periodu isto kao što to mogu učiniti vaša deca.

Ovaj period utiče na svu decu različitim intenzitetom. Adolescenti su uglavnom izloženi dozi nesigurnosti i zbunjenosti, što im se nije ranije dešavalo. Ta ista nesigurnost i zbunjenost najviše utiču na poriv srednjoškolaca da se istaknu u odnosu na druge u potrazi za društvenim odobravanjem, a samim tim i nekom dozom emotivne sigurnosti. Reuzultat svega toga je ipak, ogromna konkurencija dece sa sličnim ili istim porivima.

Adolescenti se konstantno bore za pažnju među vršnjacima u školi pa i kod kuće u porodici. Iako dete u ovom periodu može pokazivati da ne želi pažnju roditelja, ovo je period kada bi trebalo da se držite jedni drugih više nego ikada. Kao roditelji morate sve vidove komunikacije držati otvorenim i to ne znači uvek samo razgovor. Nekada to znači slušati i stvarati situacije u kojima ćete biti slušalac i pustiti da vam se dete otvori i razgovara sa vama o temama koje želi.

Sama činjenica da dete zna da mu je roditelj na raspolaganju, daje mu razlog da razgovara sa vama ukoliko ima potrebu za tim. Iako je težak i krivudav, put adolescencije jedini vodi iz detinjstva u zrelost, a ukoliko deca imaju roditelja za saputnika mogu napraviti pravo skretanje ka svetlijoj budućnosti i zrelosti u svim bitnim aspektima života.

30/10/2014 11:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments