Provodi li vaše dete previše vremena pred računarom?

24/07/2014 06:44

Provodi li vaše dete previše vremena pred računarom?

Ukoliko ste kao većina roditelja, sigurno vas zanima da li vaše dete provodi previše vremena ispred računara. Ipak, sledeći put kada budete u iskušenju da kažete detetu da ugasi računar, setite se da ono u tom trenutku uči ono što će mu sigurno biti veoma bitno u budućnosti.

Učenicima više nije dovoljno samo obrazovanje da bi dobili posao, takođe im treba znanje o tehnologiji koje danas svi poslovni ljudi poseduju.

Naravno dalje se postavlja pitanje kakvo znanje i veštine u području tehnologije vašem detetu zaista trebaju? Da li je bitno za učenika ili studenta da zna da četuje na Facebook-u? Da li zaista mora poslati sve te e-mailove? Nekada ume biti teško proceniti koja znanja o tehnologiji su zaista bitna za budućnost deteta, a koja mu samo odvlače pažnju od učenja i domaćih zadataka.

Ovde navodimo nekoliko veština koje će vašem detetu biti bitne za računarom.

Kucanje: Tastatura je alat koji je verovatno i najvažniji u modernoj tehnologiji. Samim tim brzo kucanje spada u jednu od najbitnijih veština koje se mogu naučiti prilikom svakodnevnog korišćenja računara. Moderne školske i fakultetske učionice danas poseduju desktop računare i laptopove kako bi učenici unosili bitne podatke sa predavanja i časova i ukoliko vaše dete ne ume da kuca ispravno i brzo možda neće biti u stanju da isprati lekcije i uhvati beleške u takvim situacijama. Ukoliko neke škole i ne poseduju tu vrstu opremljenosti, pre ili kasnije, najverovatnije kada se zaposli vaše dete će svakako morati da bude vešto u kucanju kako bi odradilo svoj posao.

Rad u Microsoft Word-u: Svaki učenik bi trebao da zna da koristi programe kao što je Microsoft Word. Ovaj program je danas neizostavan u izradama seminarskih radova, dokumenata različitih vrsta i važnosti kao i kancelarijske papirologije u firmama.

Rad u Microsoft Excel-u: Kancelarijski posao danas se često svodi na činjenicu da ukoliko ne znate barem osnove u Microsoft Excel-u, nemate puno šansi da uopšte dobijete taj isti posao. Veoma je bitno poznavati ovaj program jer nudi mogućnost pravljenja tabela i preračunavanje različitih formula i grafičkih funkcija. Iako se možda vaše dete neće samo zainteresovati za rad u ovom programu možda biste mogli da ga privučete da radi u njemu dajući mu da napravi tabelu svoje zarade, džeparca ili nečeg sličnog tome i da nastavi da je izmenjuje kako troši novac ili dobija neka nova primanja.

Rad u Power Point-u: Prezentacije u Power Point-u postale su standardan alat za grupne sastanke. Vaše dete bi trebalo da zna kako da napravi ovu vrstu prezentacije.

Slanje e-maila: E-mail je postao jedan od najbitnijih vidova komunikacije, privatno i poslovno. Vaše dete bi trebalo da ume manipulisati svojim e-mail nalogom i nauči kako da pošalje pravilnu poslovnu poruku preko e-maila.

24/07/2014 06:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments