Pomozite vašem detetu u prilagođavanju srednjoj školi

24/07/2014 08:43

Pomozite vašem detetu u prilagođavanju srednjoj školi

Tokom osnovne škole, deca se veoma raduju prelasku u srednju školu. Kada se to najzad i desi, počinje da se postavlja pitanje šta roditelj može da uradi kako bi pomogao svom detetu da se pripremi za školu.

Period srednje škole za dete je jedan od najlepših i najispunjenijih novim iskustvima tokom školovanja, ali i pun novih odgovornosti i obaveza kojima mora naučiti da se prilagodi. Ovde navodimo 7 ideja kako da pomognete vašem detetu da se prilagodi srednjoj školi i krene uspešnim putem.

1. Posetite školu sa detetom

Ovo bi moglo biti od velike pomoći detetu, posebno što se tiče orijentacije i upoznavanja prostora. Samo upoznavanje sa prostorom bi trebalo da ulije više samopouzdanja detetu.

2. Pripremite sve što je potrebno za nastavu

Neki nastavnici zahtevaju posebnu opremu za svoje časove, tako da bi bilo dobro da se informišete o tome i postarate se da vaše dete ima sve što mu je potrebno.

3. Organizujte se

Podstičite vaše dete da pravi liste datuma testova i kontrolnih zadataka i svih aktivnosti koje su vezane za školu. Dobra organizacija vremena i obaveza je ključ uspeha i trebalo bi da iskoristite što je moguće više vremena da to i objasnite vašem detetu.

4. Budite komunikativni

Ohrabrujte vaše dete da vam postavlja pitanja koja ima u vezi srednje škole. Veoma je bitno održavati ovu komunikaciju sa detetom, posebno na početku njegovog školovanja jer prelaz iz osnovne u srednju školu može biti veoma konfuzan i napet za neku decu. Podsećajte dete da uvek pita na času ukoliko mu nešto nije jasno. Većina profesora je voljno da odgovori na pitanja učenika i nakon kraja časa i trebalo bi često da podsećate vašu decu na to kako bi im prešlo u naviku.

5. Naučite dete da raspoređuje svoje vreme

Srednja škola ne samo da nudi više prilika da se učenici istaknu i uključe u različite tokove dešavanja, nego nudi i mnogo više domaćih zadataka i testova. Kako ne bi zapalo u probleme gustog rasporeda i prevelikog broja testova u kratkom periodu, podstičite vaše dete da pravi rasporede dnevnih aktivnosti i da rasporedi vreme. Ovi rasporedi ne bi trebalo da budu previše strogi i dete bi svakako trebalo da ima vremena da odgleda omiljenu emisiju, nađe se sa društvom i opusti se uz neki hobi.

6. Razgovarajte o odgovornostima

Deca moraju da razumeju da njihovi postupci imaju posledice i da moraju naučiti da prihvataju iste.

7. Deca u srednjim škola se ponašaju mnogo nezavisnije

Ovo mnogim roditeljima može biti teži period prilagođavanja, ali postoji mnogo načina da se ta situacija olakša. Razgovarajte sa detetom o bezbednosti, očekivanjima, i odgovornostima koje nosi ta nova sloboda. Bitno je da dete shvati da niko ne želi da mu uskrati slobodu i nezavisnost koju dobija u srednjoj školi, nego da prosto mora biti svesno kakvu su mu odgovornosti.

24/07/2014 08:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments