Saveti za roditelje koji su uvek aktuelni

17/03/2015 14:15

Saveti za roditelje koji su uvek aktuelni

Ne važe svi saveti za sve roditelje. Saveti za roditelje mogu biti različiti jer zavise od toga da li su namenjeni za roditelje sa malom decom ili sa tinejdžerima, na primer.

Isto tako, decu vaspitavamo u skladu sa onim što znamo i možemo da uradimo i da im pružimo, pa je i to jedan od razloga zašto nisu svi saveti korisni za sve roditelje podjednako.

Ipak, postoje saveti koji su aktuelni i primenljivi uvek, bez obzira na to kolika su vam deca i u kom vremenu ih vaspitavate. Ovi “staromodni” saveti su zapravo uvek u modi.

Deci ste roditelji, a ne drugari

Važno je imati dobar odnos sa decom, ali to ne podrazumeva da ćete vi sve njima reći. U redu je otvoreno razgovarati o svemu sa svojom decom, ali postoje teme koje nisu prolagođene uzrastu dece, a pored toga postoje i stvari koje oni ne moraju da znaju jer su još uvek deca.

Čak i kada vam dete kaže da bi volelo da ste vi njegov najbolji prijatelj, njemu zapravo treba roditelj na kojeg uvek može da se osloni i od kog uvek može da nauči šta je dobro a šta nije. Budite im podrška, budite im i prijatelj, ali pre svega budite roditelj, to je vaša najvažnija uloga u njihovom životu.

Niko nije savršen roditelj, pa ni vi

Ne pokušavajte da budete savršen roditelj. To je svakako nemoguće. Ne možete vi sve raditi “ispravno”, jer nije “ispravno” ispravno za svakoga, niti je uvek neophodno.

Najbitnije je da volite svoje dete, jedino to morate “raditi” bez greške, a ostalo će doći samo, ukoliko slušate svoju inticiju. Na bolje je da o svom detetu brinete na svoj način, to je jedini ispravan način.

Budite roditelj kakvog ste vi želeli da imate tata-i-sin

Inače je primenljivo pravilo – ponašaj se prema drugima onako kako bi voleo da se oni prema tebi ponašaju. Ovo pravilo važi i za roditelje i decu. Nemojte biti roditelj kakav ne biste voleli da ste vi imali, odnosno vaspitajte decu onako kako mislite da bi trebalo i budite roditelj kakvog biste voleli da ste i vi sami imali.

Pokažite poštovanje svojoj deci ako želite da i ona vas poštuju. Deca sve najbolje nauče kroz primere, pa tako vi pokažite svojim ponašanjem kako bi trebalo i oni da se ponašaju.

Održite reč koju ste dali

Bez obzira da li je u pitanju nagrada ili pretnja kaznom, ne odustajte od onoga što ste rekli. Ukoliko zapretite da ćete kazniti dete ukoliko ne uradi ono što bi trebalo, nemojte posustati u tome. Ako vam se to jednom desi, deca će očekivati to svaki put i na taj način ćete malo po malo gubiti autoritet, ali i poverenje.

Nisu svi problemi vašeg deteta i vaši problemi

Dete mora naučiti da preuzima odgovornost za svoje postupke i da nauči što pre kako da se samo izbori za sebe. Ne možete vi to umesto njega ceo njegov život raditi. Zato shvatite što pre da vremenom probleme vašeg deteta ne trebate vi da rešavate, nego da je to na njima da urade sami. Uz vašu pomoć, ukoliko im je potrebna.

Pazite šta pričate pred decom

Manja deca upijaju bukvalno sve čemu su izloženi. Zbog toga obratite pažnju šta izgovarate pred decom. Ukoliko ne želite da ono nauči ružne reči, nemojte ih pred detetom ni izgovarati.

S obzirom na to da deca uče i iz primera, potrudite se da vi svojim ponašanjem i rečima ne budete negativan primer svojoj deci. Takođe, deca u ranijem uzrastu pamte veliki broj toga što roditelji kažu i urade, tako da je to još jedan razlog tbog kojeg bi trebalo da pazite šta govorite, ne samo u njihovom prisustvu nego i direktno njima. Nemojte izgovarati nešto zbog čega bi možda mogli posle da zažalite.

Roditelji – podržavajte se međusobno

roditeljiOba roditelja imaju isti cilj – da se na najbolji načim brinu o svojoj deci, da ih vaspitaju najbolje što mogu i obezbede im sve što im je potrebno. Nemojte zaboraviti da ste vi “na istoj strani” i da nema potrebe da sami donosite odluke, pogotovo one bitnije.

Najbolje bi bilo da o svemu razgovarate i jedno drugo upućujete u ono što ste možda propustili. Na taj način uspećete da dete odgajate zajedno, u istom smeru, što je najbolje moguće.

Ne nadgledajte dete bez prestanka

Sigurno nije zabavno ni vama, a pogotovo ne detetu, ukoliko non stop nagledate šta ono radi. Treba detetu dati prostora kako bi osećalo slobodu i nezavisnost. To su početni koraci u njihovom odrastanju i to im ne bi trebalo oduzimati.

Naravno, to ne znači da bi trebalo da dete ostavite samo da radi šta hoće, samo ga pustite ponekad da radi na svoj način, kako bi što bolje naučilo da se snalazi samo. U suprotnom, dete će biti potpuno zavisno o vama, kao kada je beba. A morate priznati da deca odrastaju i ne mogu zauvek biti bebe.

Budite bolji sebi da bi bili bolji svojoj deci

Iako jeste roditelj, vi ste i osoba sa potrebama i željama. Ako ispunjavate svoje potrebe bićete zadovoljniji i srećniji, a samim tim bićete i bolji – kako sebi, tako i svojoj deci. Potrudite se da odvojite vreme za ono što vama prija i što volite da radite. Nemojte zapostavljati svoje hobije koji vas održavaju duhovno mladim ili aktivnim.

Ako budete najbolja verzija sebe, bićete i najbolja verzija roditelja za svoje dete, nemojte to zaboraviti.

17/03/2015 14:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments