Ko i šta određuje boju očiju?

24/05/2021 17:11

Ko i šta određuje boju očiju?

Najveći broj beba promeni boji očiju od rođenja do prvog rođendana, a sama boja zavisi od pigmenta. Bebe sa svetlijom puti imaju i svetlu boju očiju zbog veoma male količine melanina. Inače, pigment melanin je taj koji daje boju očima, koži i kosi, a sama genetika određuje koliko će tog pigmenta osoba imati u svom telu.

Bebe se, u većini, rađaju  s plavim očima, jer oči ređe proizvode melanin dok je beba u materici. Međutim, nakon rođenja svetlost podstiče proizvodnju tog pigmenta, a onda se i boja oka menja. Stručnjaci objašnjavaju, da ne postoji plavi, sivi, zeleni ili smeđ pigment u oku, postoji samo smeđ u oku, a količina baš tog određuje hoće li nečije oči biti svetlije ili tamnije.

pročitajte još i: Šta zapravo znamo o melaninu?

Iako se genetikom prenosi boja oka, ovo nije  jednostavna jednačina. Naime, čak i ako oba roditelja imaju smeđe oči, dete može imati svetle, odnosno plave oči, ako roditelji imaju gene za tu boju očiju u genetskoj konstituciji. Preciznije, ukoliko imaju mutirani gen, koji se može preneti kao recesivan.

Kakve će boje biti bebine oči?

Boja očiju kod dece ne zavisi samo od mame i tate, već i od drugih krvnih srodnika kao što su babe i dede. Stručnjaci naglašavaju da niko ne može predvideti koju boju očiju će imati  dete kada poraste, kao i da na boju ne utiče ni šta beba jede niti koliko je izložena svetlosti. Ponavljaju, da je sve stvar genetike i ničeg više. Ali, ako je rođena sa tamnim očima, beba već ima količinu melanina koja je određena genetskim kodom i više se neće menjati.

saznajte još i : Koje je najčešće doba kada se rađaju deca?

Trajna boja očiju

Najveća promena boja očiju dešava se između šestog i  devetog meseca života. U toku nekoliko nedelja ili meseci moguće je primetiti kako bebina boja očiju postaje tamnija. Do prve godine života, većina beba dobija svoju trajnu boju očiju. Ali, kažu stručnjaci, zabeleženi su slučajevi da se kod neke dece boja očiju menjala sve do šeste godine. Takvi slučajevi su, pak, vrlo retki i same promene se ne događaju preko noći.

Ono na šta skreću pažnju lekari je da se obrati pažnja na bistrinu oka. Naime, boja će se promeniti i na to roditelji ne mogu da utiu, ali ako se boja očiju promeni sam na jednom oku ili ako su bebine oči mutne, neophodno je posetiti pedijatra ili dečjeg oftalmologa.

24/05/2021 17:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments