Koliko povrća bi deca trebalo dnevno da pojedu?

02/04/2015 11:07

Koliko povrća bi deca trebalo dnevno da pojedu?

Za decu je neophodan unos povrća svakog dana. U voću se nalaze vitamini, minerali i dijetalna vlakna koja su neophodna deci kako bi se pravilno razvijala.

Međutim, mnoga deca ne žele da jedu povrće jer im se ne sviđa ukus, pa zbog toga roditelji imaju problem. Jedan od način da privole svoju decu da jedu povrće jeste da svojim primerom pokažu da je to jednostavno mora da se pojede.
Pored toga što je deci neophodno povrće, i odrasli bi trebalo da svakog dana jedu povrće – pred decom. Još jedan od načina da deca pojedu neophodnu količinu povrća jeste i da im “maskirate” ove namirnice, kako oni ne bi ni shvatili da jedu ono – što ne vole. devojcica-jede

Tako možete staviti povrće u razne sosove ili servirati povrće kao grickalice, za šta je idealna sveža šargarepa isečena na tanke štapiće.

Količina koja je neophodna za zdravje deteta zavisi od uzrasta, ali svakako da je bitno da unos povrća bude raznovrstan. Za decu od dve do tri godine dovoljno je da pojedu 2,5 dl iseckanog svežeg povrća svakog dana, a ako je u pitanju zeleno lisnato povrće, onda bi trebalo da pojedu dve ove merice.

Mališanima od četiri do osam godina potrebno je oko 4 dl seckanog povrća.

Za uzrast od 9 do 13 godina količina se razlikuje za dečake i devojčice, pa je tako devojčicama dovoljno da pojedu oko 5 dl povrća, dok je dečacima ipak potrebno malo više od toga. Tinejdžeri, od 14 do 18 godina, bi trebalo da jedu pd 6 – 6,5 dl seckanog povrća (devojčice), do 7 dl (dečaci).

Bitno je da povrće bude raznoliko, pa bi tako bilo dobro da bude zastupljeno zeleno (brokoli, zelje, spanać, zelena salata), belo (celer, karfiol, krompir, luk), narandžasto i crveno povrće (šargarepa, paradajz). Pored ovog povrća, ne bi smele da se izostave ni mahunarke – kukuruz, grašak, pasulj, boranija, ali ni tikvice i krastavac.

Izvor: Novosti

02/04/2015 11:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments