Izbegavajte greške u vaspitanju

03/03/2015 16:07

Izbegavajte greške u vaspitanju

Najveća uloga roditelja jeste da svoju decu vaspitaju na pravi način, ali ipak mogu da se dese i neke greške. Postoje one koje mogu biti bezazlene, ali postoje i one koje ipak mogu imati negativnije posledice na dete. S toga, evo saveta kako da na što bolji način izbegnete greške u vaspitanju.

Manjak ljubavi

Ako svom detetu uskraćujete ljubav svesno samo zato što je neposlušno, to je jedna od većih grešaka koje možete napraviti. To nikako nije način da naterate svoje dete da vas posluša i uradi nešto što bi trebalo i što ste mu rekli.

Budite dosledni

Kada dete u prodavnici bude uporno u želji da mu kupite nešto, a pritom počne i da besni jer vi smatrate da mu to ne treba, budite dosledni u toj odluci. Na taj način pokazaćete detetu da vaše odluke, koje su za njegovo dobro, ne zavise od raspoloženja, niti mesta na kojem se nalazite, nego da su to pravila koja važe uvek i svuda.

Bez verbalnog i fizičkog kažnjavanja

Ako mislite da ćete dete vaspitati kažnjavanjem, varate se. Detetu će samo škoditi razvoju ako ga budete verbalno i fizički kažnjavali, zato izbegavajte ovaj metod pri vaspitanju.

Količina obaveza

Tokom razvoja, deca su u stanju da nauče mnogo stvari, ali to ne znači da mogu da rade više zadataka odjednom, pa zbog toga im nemojte zadavati previše obaveza kako ih ne biste preopteretili. Na taj način deca se samo zbune i ne uspevaju da savladaju i osnovne stvari. Mala deca ipak mogu da rade samo jedan po jedan zadatak i najbolje je pratiti njihov napredak kako bi oni stekli osećaj da su na pravom putu da savladaju ono što im je zadato.

Budite dobar uzor

Deca često imitiraju odrasle koji su u njihovom okruženju. Kada vidite da se ne ponaša lepo, da psuje ili da pokazuje simptome problematičnog ponašanja, obratite pažnju na koga se ugleda i obratite pažnju na to kako se vi ponašate u njihovom prisustvu. Postavite pravila koja će važiti i za vas i za vaše dete i poštujte ih.

Pohvale kao podstrek

Ako želite da vaše dete stekne radne navike, pokazujete mu i govorite šta treba da radi, obratite pažnju na to kada dete samoinicijativno uradi nešto i pohvalite ga. Tada će se dete osećati ponosno i imaće želju sve češće da radi kako biste ga vi pohvalili.

Imajte poverenja u dete

Kako bi naučilo šta znači odgovornost, dete mora da dobije priliku i da se pokaže u tome. Zato dopustite detetu da nešto pokušaju, pa čak i ako znate da neće u tome uspeti. Njima će biti dovoljno i da osete da vi imate poverenja u njih i za njih će već to biti uspeh, ali i motivacija da zaista uspeju i pokažu koliko odgovorni mogu biti.

Upoređivanje je loše

Nemojte upoređivati decu ni sa njihovim vršnjacima, niti sa starijom braćom ili sestrama. Pokažite svakom detetu da je ono posebno i da ima svoj identitet koji je drugačiji od ostalih. Upoređivanjem dete možda neće razviti neke svoje talente i sposobnosti nego će se truditi da bude kao neko drugi.

Nerazumevanje

Kada razgovarate sa svojim detetom i kada od njega nešto očekujete ili mu zadajete obaveze koje mora ispuniti, obratite pažnju na to kako mu to saopštavate. Ako ste često u sukobu to ne mora da znači da je dete neposlušno, nego da jednostavno ne razume šta vi želite da kažete i vaši zahtevi im mogu biti nejasni, pa samim tim dolazi do nerazumevanja među vama, što može za rezultat imati i svađu.

Nemojte biti prestrogi

Planovi se često poremete i jednostavno neke stvari u životu se ne odvijaju onako kako ste vi zamislili. U tim situacijama najbolje bi bilo da pustite i vidite šta će se desiti. Vi možda mislite da je bolje da dete obuje gumene čizme jer mislite da će padati kiša, a dete to ne želi. Pustite ga da se izbori za sebe i svoje mišljenje, neće se desiti ništa strašno, a dete će, ako je pogrešilo, shvatiti da ste vi bili u pravu i sledeći put će vas poslušati.

Izvor: Novosti

03/03/2015 16:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments