Kako preživeti upis u srednju školu?

04/05/2015 15:02

Kako preživeti upis u srednju školu?

Upis u srednju školu može biti veoma stresan period, kako za osmake, tako i za njihove roditelje. Zbog toga bi trebalo da se dobro spremite za ovaj period kako bi prošao što prijatnije ali i što uspešnije.

Priprema za polaganje male mature od osmaka zahteva pripremu se za testove iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i za kombinovani test na kojem će se naći pitanja iz istorije, biologije, fizike, hemije i geografije.

Ali pored gradiva, potrebno je pripremiti se i psihički. Budućim srednjoškolcima potrebna je podrška i pomoć odraslih – roditelja i nastavnika, kako bi se na najbolji mogući način pripremili za ono što ih čeka pre upisa, ali i nakon upisa.

Stres i trema koji se javljaju sve intenzivnije kako se bliži datum polaganja male mature mogu se ublažiti razgovorom, savetima, a dobra organizacija je neophodna kako bi jedan osmak uspeo da pokaže svoj maksimum na završnom ispitu, jer je to način da sebi obezbedi mogućnost izbora kada je srednje škola u pitanju.

Kako preživeti upis u srednju školu?vodic-knjiga

Vodič za roditelje čija se deca pripremaju za upis u srednju školu sadrži savete koji mogu pomoći i roditeljima i deci da savladaju stres i sve poteškoće koje su odlika ovog perioda.

Nakon završene osnovne škole, prvi korak ka odrastanju je odluka o tome koju srednju školu upisati. Međutim, to nije tako jednostavno. U tom trenutku veoma je bitno doneti dobru odluku, koja bi trebalo da bude u skladu sa interesovanjima, ali i u skladu sa onim što se nudi na teritoriji na kojoj bi se školovao budući srednjoškolac. Pored toga, bitno je odabrati srednju školu i u odnosu na ono što bi sadašnji osmak studirao nakon srednje škole.

Važno je da pomognete svom detetu da shvati da će sve biti u redu, da od Vas ima podršku i da Vama mogu da se obrate za pomoć bilo kog tipa.

Ono što najviše plaši ljude jeste – nepoznato. Priručnik za roditelje je tu da Vas upozna sa svim što je potrebno kako biste prevazišli strah i zajedno sa svojim detetom prebrodili sve izazove koji se nalaze pred vama prilikom pripreme i upisa u srednju školu.

04/05/2015 15:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments