8 načina da iskontrolišete bes vašeg deteta

29/10/2014 14:07

8 načina da iskontrolišete bes vašeg deteta

Iako je bes normalna i zdrava emocija, mora se kontrolisati u društveno primerenom maniru. Tinejdžeri koji imaju probleme sa obuzdavanjem besa mogu iskusiti ozbiljne posledice. Dok neki adolescenti svoj bes iskazuju verbalno, drugi umeju da postanu i fizički agresivni. 

Većina tinejdžera može naučiti veštine zdravog obuzdavanja besa uz smernice svojih roditelja. Pokažite vašem detetu prikladan način da se nosi sa neprijatnim emocijama, kao što su razočarenje i frustracija. To je veoma važna stvar za vaše dete i mogla bi da mu pomogne kroz lični i poslovni život.

1. Uspostavite pravila o besu u svojoj kući

Svaka porodica ima drugačije načine da se nosi sa besom i frustracijom u kući. Neke porodice imaju veoma malo tolerancije na vikanje, dok je u drugim galama normalan vid komunikacije. Uspostavite jasna pravila o tome šta se smatra prihvatljivim ponašanjem i objasnite kakvo ponašanje se neće tolerisati. Nemojte dozvoliti psovke, fizičko nasilje ili pretnje u svom domu.

2. Razgovarajte o razlici između besa i agresije

Naučite vašu decu razlici između osećaja besa i agresivnog ponašanja. Osećaj besa je u potpunosti prihvatljiv. Agresivno ponašanje, s druge strane, nije. Naučite dete da nije primereno bacati stvari, lupati vratima ili razbijati predmete samo zato što se osećate besnim. Tinejdžeri moraju znati da je agresivno ponašanje, čak iako je u pitanju verbalna agresija, veoma loše.

Pretiti nekome putem društvenih mreža, na primer, može izazvati mnogo problema. Razgovarajte sa svojim detetom o potencijalnim školskim, društvenim ili zakonskim posledicama koje može izazvati nasilno ponašanje.

3. Naučite dete da se ponaša prikladno

Naučite tinejdžera u svojoj porodici da razgovara sa ljudima prikladno. Deca sa ovakvom osobinom mogu da pitaju ukoliko žele nešto bez zahtevanja. Umesto da nešto zahtevaju i odmah stvore negativnu energiju i sliku o sebi, mogu se izraziti u društveno prikladnom maniru, bez napastovanja bilo čijih prava ili ličnosti.

4. Naučite dete da prepozna znake fizičkog besa

Kada se ljudi naljute, postoje fizički znaci upozorenja. Na primer, kako je neko sve ljući, može osetiti ubrzan rad srca i promeniti izraz lica, kako emocije počinju da naviru. Naučite vaše dete da prepozna znake fizičkog besa pre svega na sebi. Podstaknite ga da odmori svaki put kada oseti da mu se bes povećava. Ukoliko vaše dete bude čekalo dok ne postane jako besno, biće mu sve teže da razmišlja racionalno i seti se da treba da se smiri.

5. Dozvolite vašem detetu da uzme “tajm aut”

U napetim situacijama, na primer tokom rasprava, tenzija i bes umeju vrtoglavo da rastu. Dozvolite sebi i vašem detetu da u ovakvim situacijama uzmete “tajm aut” kako biste se odmorili od rasprave i povratili samokontrolu. Na primer, u slučaju da su učesnici rasprave previše besni da bi nastavili diskusiju, napravite odmor od 15 minuta. Ukoliko je vaše dete uzrujano i želi da se odmori od rasprave, ne insistirajte da nastavite razgovor.

6. Naučite dete društveno prihvatljivim nošenjem sa besom

Tinejdžeri moraju znati društveno prihvatljive načine kako bi se lakše nosili sa osećajem besa. Oni kojima fali ova veština često postaju verbalno i fizički agresivni. Naučite ih kako da primereno reaguju u društvu u slučaju da pobesne.

Veštine snalaženja sa ovakvom emocijom su raznolike, tako da će različito delovati na različite tinejdžere. Na primer, crtanje će možda pomoći jednom adolescentu da se smiri, dok će drugi otići u šetnju kada je besan. Radite sa svojim detetom kako bi saznali šta je ono što ga smiruje.

7. Naučite dete da rešava probleme i razmatra alternative

Ukoliko vaše dete razume da postoji mnogo različitih rešenja za različite probleme, verovatnije je da će potrošiti nekoliko minuta razmatrajući svoje opcije, nego pribeći agresivnom ponašanju. Veština rešavanja problema pomaže tinejdžerima da identifikuju pozitivne i negativne strane potencijalnih rešenja pre nego što učine bilo šta. Ovo je veoma važna veština za obuzdavanje besa.

8. Budite dobar uzor

Svoje dete ćete o besu naučiti mnogo više svojim ponašanjem nego rečima. Ukoliko vičete, psujete i razbijate stvari, ne očekujte da vaše dete kontroliše svoj bes. Pokažite tinejdžeru u svojoj kući kako da priča o svojim osećanjima besa i  kako da izrazi ta svoja osećanja primereno.

29/10/2014 14:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments