Kako da motivišete dete da radi domaći

22/09/2014 06:53

Kako da motivišete dete da radi domaći

Dok neki tinejdžeri mogu sami da rade domaći bez nagovaranja, većinu je potrebno malo pogurati. Obratite pažnju na uspeh deteta u školi, koliko vremena provodi učeći i videćete da li mu je potrebna pomoć i koliko treba da ga pogurate.

Ovi saveti će vam pomoći da uspostavite radne navike:

Odredite vreme za domaći

Dajte detetu dovoljno vremena da se odmori kad se vrati kući iz škole i onda možete da uspostavite određeno vreme za domaći i učenje. U slučaju da nema nikakav domaći za taj dan, uvek može da pročita neku knjigu ili lako štivo. Na taj način će se navići da svaki dan radi i neće biti lenjo kad bude trebalo ozbiljnije da se uči.

Nađite posebno mesto za rad

Mnogi tinejdžeri ne mogu da rade domaći u svojoj sobi onako kako treba. Svašta ih ometa i stalno odugovlače. Nađite neko mirno mesto bez ikakvih uređaja i ostalih ometala. Ponekad je trpezarijski sto dovoljan a ponekad je potrebno odvojiti posebnu sobu sa radnim stolom. Ako nemate posebnu sobu, napravite kutak za učenje u detetovoj sobi. Neka taj prostor koristi samo za učenje i ući će mu u naviku, ništa ga neće ometati. Izbegavajte učenje u krevetu jer to može ometati san uveče.

Uklonite sve elektronske uređaje za vreme učenja

Ne dozvolite detetu da koristi mobilni i šalje poruke dok radi domaći i uči. To ih lako ometa. Tu isto spadaju kompjuter i televizor. Ako mora da koristi kompjuter za domaći obratite pažnju da ne igra igrice.

Naučite ih da steknu navike za rad

Đaci ponekad ne znaju šta znači imati radne navike. Pročitaju jedno poglavlje u knjizi i misle da je dovoljno za taj dan. Ne beleže ništa i ne podvlače bitne delove. To morate promeniti što pre. Naučite ih kako je najbolje spremiti se za test. Dajte im na znanje da postoje lakši i teži načini da se lekcija nauči.

Radite zajedno sa njima

Ako vam dete ima problema sa domaćim, radite zajedno. Čak iako mu sve ide glatko opet je poželjno da budete tu i pružite podršku. Postoje razne poteškoće koje mogu da se jave kod domaćeg ali sve se može rešiti. Mnogi tinejdžeri jednostavnu odustanu od domaćeg kad god naiđu na problem pa je bitno da se stalno raspitujete i proveravate kako napreduju. Međutim, dok im budete pomagali, pazite da ne radite sve umesto njih.

Budite aktivni i uključite se u obrazovanje deteta

Veoma je bitno da pokažete interesovanje i pratite tok obrazovanja vašeg deteta. Budite redovni na roditeljskim sastancima. Slobodno pitajte nastavnike i razrednog kako se vaše dete snalazi i kako napreduje sa ocenama. Što pre saznate kakve ocene dobija, to ćete pre moći da intervenišete ako bude bilo potrebno.

Obratite pažnju na frustraciju

Ako primetite da vam dete ima poteškoća sa učenjem i da se nervira, treba da intervenišete, ali ne odmah. Prvo pustite da samo pokuša da se snađe, pa ako mu i dalje ne ide, onda razgovarajte o mogućim rešenjima i strategijama učenja. Naučite dete kako da se smiri i reši stresne situacije. Ne dozvolite mu da lako odustane.

Odredite strategije

Ako se vaše dete muči sa domaćim, predložite mu neke strategije za rešavanje problema. Raspitajte se kod nastavnika da li bi bilo pametno da dete ostane posle časova i da se konsultuje. Đaci se često stide da pitaju za pomoć ili ih je strah, pa vi tu treba da uskočite i pokrenete ih. Možda postoje neke grupe za učenje van škole koje bi mogle biti korisne.

Napravite plan organizovanja

Mnogi đaci troše puno vremena na nepotrebne stvari. Po ceo dan mogu da traže izgubljene domaće, papire i zadatke. Često izbegavaju odgovornosti i radiće bilo šta što nije učenje. Napravite im plan po kom će moći lako da se organizuju, kako u vremenu tako i u prostoru. Odredite tačno od kad do kad se uči i radi domaći. Nađite neku fioku ili policu na kojoj mogu da drže sve što im treba. Možda možete jednu fioku da odvojite posebno za domaće zadatke, a drugu za knjige i sveske.

22/09/2014 06:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments